viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ruoka- ja juomatrendit
Ilmiöt

Juoma- ja ruokatrendit 2024 – katsaus menneeseen vuoteen

18.12.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Vuosi 2024 osoitti, kuinka ruoka ja juoma ovat paljon enemmän kuin ravintoa – ne ovat yhteisöllisyyden, itseilmaisun ja esteettisen nautinnon välineitä. Jokainen trendi heijasti ajan arvoja: vastuullisuutta, yhteisöllisyyttä ja visuaalista kauneutta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Yhteisellä asialla – yhteisöllisyyden uusi suunta

Hyvinvointia korostavat ruoat nousivat esille. Tämä trendi liittyi sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin: ruokailuhetket perheen tai ystävien kanssa ja lohturuoat olivat monille tärkeitä. Nduja-pasta ja kasviskeitot olivat erityisiä esimerkkejä trendaavista ruokalajeista​. Yhteisten illallisten, teemabrunssien ja kokkailuhetkien merkitys korostui.

Kokkaushaasteet somessa

Somekanavissa nousivat esiin seuraavat trendit:

  • Budjettiluksus
    TikTokissa korostettiin edullisten raaka-aineiden käyttöä luoden ylellisiä, visuaalisesti kauniita annoksia. Kotikeittiöissä tavoiteltiin fine dining -tunnelmaa yksinkertaisilla, mutta huolellisesti esille asetetuilla aterioilla.
  • Vegehype
    Kasvisten uudella, visuaalisesti houkuttelevalla tavalla hyödyntäminen nousi viraaliksi. Esimerkkeinä paahdetut juurekset, värikkäät keitot ja kasvispohjaiset pasta-annokset.
  • Ruoka identiteettinä
    Erityisesti nuoret käyttivät ruoka- ja juomavalintojaan itseilmaisun välineenä. Tämä näkyi pakkauksien designissa ja bränditarinoissa.

Fleksaus ja alkoholittomuus

Kasviperäiset ruokailmiöt saivat jatkoa joustavan kasvissyönnin, eli fleksauksen, kautta. Instagramissa ja TikTokissa nousivat suosioon kekseliäät kasvisversiot, kuten vegaaniset jälkiruoat ja innovatiiviset kasvispohjaiset “grillimätöt”.

Kauniit alkoholittomat cocktailit olivat osa alkoholittoman juomakulttuurin kasvavaa suosiota. Näyttävät, monikerroksiset mocktail-reseptit olivat visuaalisia taidonnäytteitä, ja moni yhdisti niihin vastuullisuutta esimerkiksi kierrätyslasien ja paikallisten raaka-aineiden avulla.

Valmista ja helppoa – valmisruokien pauloissa

Valmisruokien suosio jatkoi kasvuaan, mutta kuluttajien odotukset nousivat. Trendaavia olivat erityisesti:

  • Premium-valmisruoat, jotka toivat ravintolatasoista makua arkeen.
  • Pienille kotitalouksille suunnatut annokset, jotka vastasivat tarpeeseen helppoudesta ja laadusta.

Tämä liittyy myös ilmiöön “supervaivattomuus”, jossa korostuu käytännöllisyys ja arkea helpottavat ratkaisut.

Pikanuudelit ja ramenit

Pikanuudeleiden ja ramenin suosio jatkui, osittain niiden vaivattomuuden ja monipuolisuuden ansiosta. Niitä tuunattiin uusilla mauilla ja lisukkeilla, tuoden nopeaan ruokaan trendikkyyttä ja persoonallisuutta.

Lue lisää

Viiniä ja pizzaa! 5 parasta pizza-viiniyhdistelmää

08.10.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

5 x Ljubljana – Slovenian pääkaupungin parhaat

08.08.2024 Teksti ja kuvat Ariela Säkkinen

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä