Satokauden herkullisin piirakka syntyy suppilovahveroista ja omenasta. Sesonkitorttu kannattaa nautiskella villihiivalla käyneen uusiseelantilaisen pinot gris’n kera. Suolaisen piirakan ja hedelmäisen viinin yhdistelmä nostaa veden kielelle!
Omenainen suppilovahveropiirakka
Ainekset:
Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
2 1/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
Täyte:
200 g suppilovahveroita
25 g voita
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 (kotimaista) omenaa
1 tl raastettua inkivääriä
1/6 tl jauhettua muskottipähkinää
2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1/4 tl rouhittua mustapippuria
noin 1 tl suolaa
Muna-kerma:
1 muna
1 dl kuohu-/ruokakermaa
1/2 dl basilikan lehtiä hienonnettuna
100 g raastettua parmesaania
Pinnalle:
1 dl basilikan lehtiä
Valmistusohje:
1. Nypi pohjan rasva, jauhot ja suola tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon vesi nopeasti sekoittaen.
2. Painele taikina voidellun vuoan (22 cm) pohjalle ja reunoille. Vuoraa vuoka alumiinifoliolla reunoja myöten ja täytä esimerkiksi kuivatuilla herneillä, jotta pohja pitää muotonsa paistamisen ajan.
3. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasossa. Pistele pohja haarukalla ja paista vielä muutama minuutti.
4. Puhdista sienet ja hienonna suurinpia. Hauduta niistä neste kuivalla kuumalla pannulla. Lisää rasvat ja paista sieniä muutama minuutti.
5. Kuori sipulit ja omenat. Hienonna sipuli ja kuutioi omenat, lisää sienten joukkoon pannulle. Jatka paistamista noin 5 minuuttia, kunnes ainekset pehmenevät. Mausta ja sekoita.
6. Levitä sienitäyte pohjalle. Sekoita muna-kerman ainekset keskenään ja kääda täytteen päälle. Levitä pinnalle vielä basilikan lehtiä.
7. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes täyte on kiinteää ja saanut hieman väriä.