Kata pikkujoulupöytään portugalilaista löytö-punaviiniä ja jauhelihakroketteja, eli croquetas de carneja. Muheva ja tumman marjainen punaviini on herkullinen yhdistelmä rapeaksi friteerattujen krokettien kanssa.
Croquetas de carne, eli portugalilaiset kroketit jauhelihasta
20 kpl, valmistusaika 4 h 45 min
Ainekset:
70 g ilmakuivattua kinkkua
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
300 g sika-nautajauhelihaa
5 dl täysmaitoa
50 g voita + nokare voiteluun
50 g vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
1 tl raastettua muskottipähkinää tai 1 tl muskottipähkinäjauhetta
Kuorrutus ja paistaminen:
3 munaa
3 dl korppujauhoja
1 l rypsiöljyä
Valmistusohje:
1. Kuori sipuli. Hienonna sipuli ja kinkku.
2. Kuumenna oliiviöljy miedolla lämmöllä korkeareunaisessa paistinpannussa tai pinnoitetussa paistokasarissa, kuullota sipuli pehmeäksi.
3. Lisää jauheliha ja kinkku, paista kypsäksi.
4. Soseuta jauhelihaseos ja 1 dl maitoa toisessa astiassa sauvasekoittimella (tai tehosekoittimessa).
5. Lämmitä loput (4 dl) maidosta kattilassa melkein kiehuvaksi.
6. Sulata voi paistinpannussa tai paistokasarissa. Ripottele vehnäjauhot voihin ja paista miedolla lämmöllä, kunnes jauhot alkavat paahtua kullankeltaisiksi.
7. Kaada lämmin maito kattilasta ohuena nauhana pannuun koko ajan sekoittaen, jotta jauhot eivät keity kokkareiksi.
8. Keitä hiljaa muutama minuutti, sekoita samalla huolellisesti pohjaa ja reunoja myöten.
9. Kääntele lopuksi jauhelihaseos mukaan kastikkeeseen. Mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä.
10. Voitele keskikokoinen lasagnevuoka voilla ja kaada lämmin jauhelihabechamel vuokaan. Tasoita pinta nuolijalla. Peitä kelmulla ja jäähdytä jääkaapissa 4 tuntia tai seuraavaan päivään.
11. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Mittaa korppujauhot laakeaan kulhoon.
12. Ota kylmästä krokettiseoksesta ruokalusikalla pingispallon kokoinen nokare. Pyörittele vedellä kostutetuin käsin puikulaiseksi kroketiksi. Laske kroketti haarukalla munaseokseen, valuta ylimääräinen muna pinnasta. Pyörittele kauttaaltaan korppujauhoissa ja nosta sivuun.
13. Kaada pinnoitettuun, korkeareunaiseen kasariin tai pannuun rypsiöljyä noin 4 cm kerros. Lämmitä öljy 180-asteiseksi.
14. Friteeraa kroketit öljyssä muutama kerrallaan, kunnes ne ovat ruskistuneet. Pyöräytä kroketteja paiston aikana. Nosta kroketit reikäkauhalla öljystä talouspaperille jäähtymään.
Vinkki!
Tee kroketit valmiiksi etukäteen ja lämmitä kevyesti uunissa juuri ennen tarjoilua.