Viinilehden Vuoden kuohuviini tulee tänä vuonna Ranskasta. Tyylikäs crémant on herkullinen kumppani kala- ja äyriäisruoille ja se loistaa hennon makealla mausteisuudellaan ja pehmeän sitruksisilla kuplillaan. Valmista Vuoden kuohuviinin kaveriksi paistettua kuhaa ja paahdettua kukkakaalia sitruuna-kapris-mantelisalaatin ja ruskistetun beurre blanc -kastikkeen kera. Ahh, miten hyvää!
Paistettu kuha, sitruuna-kapris-mantelisalaatti ja ruskistettu beurre blanc
4 annosta, valmistusaika 1 h
gluteeniton, munaton
Ainekset:
2 isoa kuhafileetä
suolaa
pippuria
voita
Paahdettu kukkakaali:
1 kukkakaali
2–4 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Ruskistettu beurre blanc:
150 g (suolatonta)voita
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl vettä
2 rkl salottisipulia hyvin hienonnettuna
1 tl sitruunamehua
suolaa
pippuria
Seljankukka-valeluliemi:
1/2 dl sokeria
2 dl seljankukkamehua
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl voita
ripaus suolaa
Sitruuna-kapris-mantelisalaatti:
1 sitruuna
2 rkl kapriksia
1 dl paahdettuja ja suolattuja kokonaisia manteleita
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
1 dl (kuminan) versoa tai tuoretta yrttiä
Valmistusohje:
1.Valmista paahdettu kukkakaali. Ripottele kukkakaalin pinnalle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Paahda 200-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 40 minuuttia, riippuen kukkakaalin koosta.
2. Leikkaa kypsä kukkakaali viipaleiksi ja pirskottele pintaa vielä öljyä ja mausteita.
3. Valmista kukkakaalin kypsyessä beurre blanc. Ruskista voi kattilassa ja jäähdytä.
4. Mittaa toiseen kasariin etikka, viini, vesi ja hyvin hieno sipulisilppu. Keitä, kunnes seosta on jäljellä 1/4.
5. Nosta kasari liedeltä ja vispaa joukkoon pieneksi paloiteltu kylmä ruskistettu voi. Kuumenna uudelleen, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Siivilöi halutessasi.
6. Valmista seljankukkainen valeluliemi. Paahda sokeri kattilassa ruskeaksi. Lisää seljankukkamehu ja etikka. Keitä seosta kasaan, kunnes jäljellä on puolet nesteestä. Lisää lopuksi voi ja suola.
7. Tee seuraavaksi sitruuna-kapris-mantelisalaatti. Kuori sitruunasta veitsellä kuoret ja valkoinen osa. Leikkaa sitruuna fileiksi. Sekoita kaikki salaatin ainekset keskenään.
8. Poista kuhasta ruodot leikkaamalla v-viilto ruotorivin kohdalle. Leikkaa filee puoliksi, mausta suolalla ja pippurilla.
9. Kuumenna voi paistinpannulla. Paista kaloja voissa yhdeltä puolelta pari minuuttia. Lisää seljakukkaliemi pannulle. Valele kalaa liemellä, kunnes se on kypsä. Käännä kalat nopeasti pannulla ja tarjoile.
10. Tarjoa kalat kukkakaalien, sitrussalaatin ja beurre blancin kanssa.