Raparperi ja viini
Rakkaalla raparperilla on diivan luonne ja sen hapokkuus vaatii lepyttelyä. Teetpä raparperista suolaista tai makeaa ruokaa, pyöräytä palat ensin pannulla, jolloin kosteus haihtuu ja raparperin maku syvenee. Lisää pannulle myös makeutta, ripaus sokeria tai tilkka hunajaa taittamaan raparperin kirpeyttä.
Raparperin voimakas aromi aiheuttaa pientä päänvaivaa myös viinivalinnan suhteen. Raparperi kuuluu ehdottomasti viinin haastajien joukkoon. Viinivalintaa ohjaa se, miten raparperi on ruoaksi valmistettu ja mitä muuta on tarjolla.
Sopiva viini raparperiruoalle löytyy, kun etsitään ruoan ja viinin samankaltaisia aromeja. Esimerkiksi Sauvignon Blanc -lajikkeesta valmistetuista raikkaista viineistä löytyy lähes poikkeuksetta raparperin aromia. Puhdaspiirteisen hedelmäiset riesling-viinit ovat myös varteenotettavia kumppaneita raparperille raikkautensa ja sitruksisen luonteensa ansiosta.
3 x raparperi
1. Grillaa. Sipaise ohuet raparperin varret hunajalla ja kiedo varret ilmakuivatun kinkun sisään. Grillaa napakoiksi ja herkullisiksi.
2. Vokkaa. Raparperin seuraksi vokkipannulle sopivat esimerkiksi kesäkurpitsa sekä nippusipulit ja -porkkanat.
3. Sekoita salaatti. Kevyesti pannulla paistetuista raparperipaloista, mansikoista ja fetajuustosta syntyy herkullinen salaatti. Viimeistele salaatti oliiviöljyllä ja balsamicolla.