Punaviinilasissa kuohuu
Kuohuvat punaviinit ovat saaneet huonon maineen makeina juhlajuomina, mutta ne ovat todellisuudessa monipuolisia ruoka- ja nautiskeluviinejä, jotka haastavat makupalettia. Mielenkiintoiset pullotteet kiehtovat ja niitä maistellessa löytää täysin erilaisia viinikokemuksia.
Punaisia kuohuviinejä tehdään eri alueilla, eri maissa ja eri rypäleistä: tunnetuin niistä Suomessa on Lambrusco. Italialaisen Lambruscon lisäksi kuohuvia punaviinejä valmistetaan ainakin Pinot Noirista ja Gamaysta Burgundin ja Beaujolais’n alueilla Ranskassa, Baga-rypäleestä Portugalissa ja Shiraz’ta Australiassa. Viinejä löytyy laidasta laitaan makeista tummanpuhuvista viineistä vaaleampiin ja kepeämpiin kuohuviin. Punaisia kuohuviinejä valmistetaan samoilla valmistustavoilla kuin valkoisiakin kuohuvia.
Viinit kannattaa nauttia hyvin viilennettyinä, aperitiiveina tai ruoan kanssa – kokeile rohkeasti myös jälkiruoille. Kevyesti kuohuvat punaviinit kannattaa juoda nuorina.
Lambrusco
Rikkaasta ruokakulttuuristaan tunnetun italialaisen Emilia-Romagnan alueen punainen kuohuviini on nimetty Lambrusco-rypäleen mukaan. Lambrusco-rypäleestä valmistettu kuohuva punaviini on usein runsaan hedelmäinen ja makeahko viini, joka kannattaa pitää mielessä antipasto- ja charcuterie-lautasia kasatessa. Kokeile tuhdimpeja Lambruscoja myös klassisen bolognesen kanssa.
Lambrusco-rypäleperheeseen kuuluu kymmeniä eri Lambrusco-rypäleitä, joista viiniä valmistetaan. Viiniä saa valmistaa viidellä eri DOC-alueella, jotka ovat Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Mantovano, Lambrusco Reggiano, Lambrusco Salamino di Santa Croce ja Lambrusco di Sorbara. Näistä alueista Lambrusco Grasparossa di Castelvetron alue tuottaa pääsääntöisesti kuivimpia, isoimpia ja rotevimpia lambruscoja ja Lambrusco di Sorbaran alue päinvastoin kevyimpiä ja herkimpiä viinejä.
Gamay
Beaujolais’n alue Ranskassa on tunnettu Gamay-rypäleestä valmistetuista Beaujolais Nouveau -viineistään, mutta niiden lisäksi alueella tuotetaan Gamaysta valmistettuja kuohuvia punaviinejä. Paikalliset vannovat kuohuvien Gamay-viinien nimeen ennen ruokailun aloittamista. Pienet kuplat ja laventelin, liljojen ja orvokkien makumaailma nostavat veden kielelle ja herkkä hapokkuus ja kevyet tanniinit herättävät taatusti ruokahalun. Beaujolais’n kuohuvat punaviinit ovat hieman tuntemattomampia, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Suurin osa Gamayn tuotannosta tulee Beaujolais’n alueelta ja vain murto-osasta valmistetaan kuohuvia punaviinejä. Laatuluokituksia viinille ei (vielä) tunnisteta, mutta etiketissä lukevan ”Gamay, Vin Mousseux, Vin de France.” -tekstin perusteella saattaa Gamaysta valmistettuja punaisia kuohuviinejä löytyä.
Baga
Bairradan alue Portugalissa on kuohuvien punaisten Baga-viinien koti. Paikallisittain kuohuvat Baga-punaviinit nautitaan rasvaisten ja rapeiden possuruokien kera. Rypäleen kirsikkaisten ja karhunvatukkaisten aromien kanssa yhdistyvät tuntuvat tanniinit ja terävä hapokkuus. Hapokkuutensa ja tanniiniensa ansiosta sitä kutsutaan jopa Portugalin Nebbioloksi. Kuivat ja täyteläiset kuohuvat Baga-punaviinit ovat suosiossa paikallisten kesken ja niitä harvoin riittää muulle maailmalle.
Shiraz
Australia on tunnettu Shiraz-viineistään, mutta perinteisten punaviinien lisäksi rypäleestä valmistetaan kuohuvia punaviinejä, jotka eivät taatusti kalpene perinteisten punaviinien rinnalla. Kesäinen grilliruoka, karitsan kareet ja tummaksi hiiltyneet grillijuustot ovat täydellisiä kumppaneita pirskahtelevalle, tumman marjaisalle ja luumuiselle kuohuvalle punaviinille. Suussa poksuvat hapot ja pyöreät tanniinit toimivat hyvin kylmennettynä kesäkeleillä. Klassinen aussishiraz kuplilla on punaviinin juojan kesävalinta.