Paukkupakkasilla maistuvat talven ikisuosikit. Piimästä ja tattarijauhoista valmistettu piirakka ladotaan täyteen klassisia blinitäytteitä. Blinipiirakan kruunaa Loiren alueen tyylikkään omenainen ja hennon paahteinen crémant. Monipuolinen, sitruksinen ja mineraalinen kuohuviini ja runsastäytteinen piirakka ovat kutkuttava yhdistelmä.
Alkon tuotesivu
Blinipiirakka
Ainekset:
1 1/2 dl tattarijauhoja
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
3/4 tl suolaa
2 1/2 dl piimää
2 rkl sulatettua voita
1 rkl hunajaa
Lisäksi:
4 rkl sulatettua voita
1 tl kuivattu tilliä
1–2 tl sormisuolaa
Päälle:
1 prk (120-150 g) ranskankermaa tai smetanaa
(2 rkl piparjuuritahnaa tai raastettua piparjuurta)
100 g kylmäsavulohta viipaleina
50 g kirjolohenmätiä
1 pieni punasipuli
1/2 dl tilliä hienonnettuna
Valmistusohje:
1.Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola keskenään. Lämmitä piimä noin 42-asteiseksi. Lisää piimän joukkoon sulatettu voi ja hunaja. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.
2. Voitele pyöreän piirakkavuoan pohja ja reunat ruokalusikallisella sulatettua voita. Kaada taikina vuokaan. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 30 minuuttia lämpimässä vedottomassa paikassa.
3. Painele kohonnutta taikinaa kevyesti sormilla. Valuta päälle loput sulatetusta voista ja ripottele pinnalle tilliä ja sormisuolaa.
4. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
5. Anna pohjan jäähtyä. Nosta tarjoilulautaselle ja leikkaa annospaloiksi.
6. Sekoita ranskankerma ja piparjuuri. Levitä taikinapalojen päälle. Lisää kylmäsavulohiviipaleita, kirjolohenmätiä, viipaloitua punasipulia ja hienonnettua tilliä.
Vinkki: Käytä piparjuuritahnaa varoen, jos tarjoat blinipiirakan viinin kanssa. Piparjuuren voimakkaan tulinen maku on viinille kova haastaja.