viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Alsace
Kaupallinen yhteistyö

Alsace – Ranskan ihanin viinialue?

Kaupallinen yhteistyö

25.10.2021 Viinilehden toimitus

Alsace tunnetaan 170 kilometriä pitkästä Route des Vins -tiestään, jonka varrelta löytyy uskomattoman monenlaisia valkoviinejä sekä yhä mielenkiintoisempia puna- ja kuohuviinejä. Alueen viinit sopivat loistavasti loppuvuoden juhlapöytään.

Alsace tunnetaan upeista valkoviineistä

Vaikka crémant-kuohuviinien osuus tuotannosta on kasvussa, on Alsace valkoviinien keidas ja yksi Ranskan upeimpia ja monimuotoisimpia viinialueita. Jo vuosisatoja valkeisiin rypäleisiin erikoistuneen Ranskan pienimmän viinialueen kokonaistuotannosta 90 prosenttia on valkoista.

Pohjoismaiseen keittiöön loistavasti sopivien aromaattisten alsacelaisvalkoviinien tyylillinen kirjo kattaa häikäisevän spektrin kuivista, kepeähköistä ja raikkaan mineraalisista viineistä runsaan aromaattisiin ja täyteläisiin viineihin, joista osa on hunajaisen makeita. Tällaiset myöhään kerätyistä, osin kuivahtaneista tai jalohomeen rusinoimista rypäleistä valmistetut jälkiruokaviinit tunnistaa etikettien Vendanges Tardives- ja Sélection des Grains Nobles -sanoista.

Alsacen viinit

Monelle meistä suomalaisista se tutuin alsacelainen on kuiva tai puolikuiva riesling. Alsacen jaloihin lajikkeisiin – Pinot Gris’n, Gewurztraminerin ja Muscat’n rinnalla – luettu Riesling tuottaa valkoviinejä miltei joka makuun, joskin alueen rieslingit ovat keskimäärin runsaampia kuin moselilaiset. Monen mielestä Alsacen upeimmat viinit tehdään juuri Rieslingistä, joka on toiseksi istutetuin (20 %) lajike alueella heti Pinot Blancin (24 %) jälkeen.

Katso Alsacen rieslingit Alkossa.

Huipputarhoja joka lähtöön  

Alsacen arvostetuimmat kasvupaikat eli terroirit Grand Cru -luokiteltiin vuosina 1975, 1983 ja 1992. Luokitukset ovat pysyneet muuttumattomina; poikkeuksena on Grand Cru -listalle 2007 hyväksytty Kaefferkopf-tarha. Viinitien varrelta löytyy siis 51 Grand Cru -tarhaa, joista nimekkäimpiä ovat rieslingeistään kuulut Goldert, Rosacker ja Schlossberg. Gewürztraminerista taas tunnetaan esimerkiksi Eichberg ja Hengst. Maailman parhaat ”gewüt” tulevatkin Alsacesta!

Näillä huipputerroireilla, joita on kuutisen prosenttia Alsacen tarhapinta-alasta, ja joista yli 2/3 sijaitsee Alsacen eteläosassa (Haut-Rhin), saa viljellä vain alueen jaloja lajikkeita. Muilla Alsacen tarhoilla sallitaan myös Pinot Blanc, Sylvaner, Chasselas ja Savagnin Rosé sekä crémant-kuohuviineihin Chardonnay.

Alsacen viinit

Erot tarhojen maaperien ja mikroilmastojen välillä ovat valtaisat. Pohjoisen Grand Cru Steinklotzin ja viinireitin eteläisimmän kylän, Thannin, Rangen-tarhan – eli Alsacen ainoan vulkaanisen Grand Cru -tarhan – väliin mahtuvat kaikki viinimaailman tunnetuimmat maaperät. Geologisessa monimuotoisuudessaan lyömätön Alsace on todellinen maaperien mosaiikki, ja tämä maistuu alueen viineissä.

Mikä parasta, Alsacen Grand Cru -viineihin pääsee tutustumaan murto-osalla Bourgognen ja Bordeaux’n huippuviinien hinnoista. Lisäksi Alsacessa tehdään paljon hyviä lajikeviinejä, joiden luokitus on simppelisti AOC Alsace ja hinta hyvin lompakkoystävällinen. Moni viininystävä pitää näistä helposti lähestyttävistä, raikkaista terroir-valkoviineistä. Myös Alsacen kepeät punaviinit osuvat keventyneisiin makutottumuksiimme, samoin trendikkäät samppanjamenetelmällä valmistetut kuohuviinit.
Alsacen Grand Cru -viineistä kannattaa maistaa esimerkiksi hurmaava Hunawihr Riesling Grand Cru Rosacker 2020 sekä todellinen klassikko Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2017.

Hiljalleen punertuva Alsace

Tänä päivänä Alsacesta tulee varteenotettavia ja gastronomisia Pinot Noir -punaviinejä. Kalvakat ja ohuet, nuorina juotavat punaviinit ovat enää muisto menneisyydestä. Mutta vaikka Pinot Noir -istutusten määrä on 50 vuodessa liki kymmenkertaistunut, tämä ei näy tuotantotilastoissa, sillä vain murto-osa rypäleistä tehdään punaviiniksi. Pinot-mehusta iso osa menee suosiotaan alati kasvattaviin kuohuviineihin, ja pieni osa Alsacen roseeviineihin.

Alsacen viinit

Alsacen pinot noireista löytyy herkän kirsikkaisia ja vadelmaisia aromeja sekä parhaimmillaan huikean elegantti rakenne. Tänä päivänä ei olekaan tavatonta kuulla puhuttavan yhdestä Ranskan viinien parhaimmista salaisuuksista. Sinänsä ei ihme, sillä 1400–1500-luvun Alsacessa Pinot Noir -viinejä arvostettiin alueen valkoviinejä enemmän. Pinot Noir on edelleen ainut sallittu punainen lajike Alsacessa – ja vielä toistaiseksi kelpaamaton rypäle Grand Cru -luokitelluille tarhoille, joskin tämä muutos on jo työn alla.

Alueen pinot noiresta ehdottomasti maistamisen arvoinen on esimerkiksi herkullinen Jean Biecher Pinot Noir Réserve Organic 2020, joka sopii mainiosti esimerkiksi yrttisten kasvisruokien seuraan.

Katso Alsacen punaviinit Alkossa.

Ranskan parasta crémantia?

Samppanja- eli perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistetut crémantit ovat ranskalaisia kuohuviinejä, jotka tehdään Champagnen alueen ulkopuolella. Crémantin tuotantoalueita on kahdeksan, ja Alsacea pidetään Juran ohella parhaiten profiloituneena ja tasokkaimpana Ranskan crémant-alueista.

Alsacelaiscrémanteilla pyyhkii hyvin myös volyymillisesti: Ranskassa ne ovat eniten myytyjä Champagnen ulkopuolisista kuohuviineistä. Alsacen tuotannosta kuohuvaa onkin jo 29 prosenttia. Kuvaavaa on myös, että 40 vuoden aikana crémant d’Alsacen valmistusmäärät ovat peräti nelinkertaistuneet.

Alsacen kuohuviini

Kokonaan Pinot Noirista tehdyt roseecrémantit ovat silti vielä selvästi harvinaisempia kuin Chardonnay-pohjaiset blanc de blancsit tai crémantit, joissa on Pinot Noirin ohella yksi tai useampia valkoisia lajikkeita.

Crémanteista erityisesti tutustumisen arvoisia ovat mm. Fernand Engel Crémant d’Alsace Blanc de Noir Dosage Zero 2016 (uutuus huipputuottajalta) ja Jean-Baptiste Adam Les Natures Crémant d’Alsace Brut (neljän tähden crémant aperitiiviksi tai äyriäisten seuraan).

Katso Alsacen kuohuviinit Alkossa.

Biodynaaminen edelläkävijä

Pinot Noir -rypäleen ohella luomuviljely on saanut mukavasti jalansijaa Alsacessa. Jo 32:ta prosenttia alueen tarhoista viljellään sertifioidusti ilman kemikaaleja, ja osaa näistä myös biodynaamisesti eli tiukasti säännellyn planetaarisen kalenterin mukaan.

Hyvin perinteikkäässä ja mentaliteetiltaan ympäristötietoisessa Alsacessa luomuviljely on yleisempää kuin monella Ranskan viinialueella; esimerkiksi lännempänä Champagnessa vasta pari prosenttia tarhoista on luomusertifioituja. Toki Alsacen ilmasto suosii luomua: lämmin ja sopivan tuulinen alue on Ranskan aurinkoisimpia, sillä Vogeesit pitävät sateet loitolla.

Biodynaamisuus on Alsacessa paljon enemmän kuin trendi: sitä on harjoitettu alueen viinitarhoilla jo pitkään, ja biodynaamiset konkarit André Ostertagista Marcel Deissiin ovat maailmankuuluja suunnannäyttäjiä. Nyt Alsacen tarhoista 5,6 prosenttia on biodynaamisiksi sertifioituja. Luku voi tuntua pieneltä, mutta se on Euroopan suurin – ja kasvussa. Kun neljännes Ranskassa tänä päivänä myydyistä valkoviineistä tulee Alsacesta, luomulla ja biodynaamisuudella on väliä.

Maista esimerkiksi nämä tilausvalikoiman herkulliset biodynaamiset: Ostertag Sylvaner Vieilles Vignes 2019 ja Domaine Loew Riesling Muschelkalck 2018 ja Jean-Baptiste Adam Auxerrois 2017.

Viiden tähden Alsacen rieslingit – tyyliä syksyyn ja talveen

Nämä viiden tähden valkoviinit edustavat upeasti Alsacen aluetta, terroiria ja Riesling-rypälettä. Tyylikkäät viinit kulkevat mukana niin arjessa kuin juhlassakin, ja ne ilahduttavat pimeiden iltojen keskellä.



Alsace

Lue lisää

Uunilihapullat ja unelma-cabernet

Kaupallinen yhteistyö

22.11.2024 Viinilehden toimitus

Paikallisesti marjaisat – pruuvissa neljä luonteikasta pinot noiria

14.10.2024 Antero Niemiaho

Syksyiseen herkutteluun: hirvipata + Armigero-punaviini

Kaupallinen yhteistyö

14.10.2024 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä