Merlot on yksi maailman eniten viljellyin rypälelajike. Olisi oikeastaan helpompi listata maat ja alueet joissa Merlot’a ei viljellä, kuin ne joissa lajike kasvaa. Kotikonnuillaan Bordeaux’ssa Merlot’ta viljellään punaisista rypälelajikkeista kaikkein eniten. Alueella se sekoitetaan useimmiten Cabernet Francin ja Cabernet Sauvignonin kanssa tuomaan viiniin mehukkuutta, lihaisuutta ja runsautta varsin napakan tanniinisten, hieman myöhemmin kypsyvien Cabernetien seuraan. Toki siitä valmistetaan klassisella viinialueella yksinkin – tai lähes yksin – huikeita viinejä. Arvostetulla Pomerolin alueella lajikkeesta valmistetaan maailman eturivin viinejä ja viereisellä St.Emilionin alueella Merlot maustetaan pääosin vain pienellä tujauksella Cabernet Francia.
Muualla Ranskassa lajiketta viljellään suuremmissa määrin Lounais-Ranskassa ja laajalla Languedocin alueella. Muun Euroopan merkittävimmät Merlot-viljelmät sijaitsevat Pohjois-Italiassa sekä itäisen Euroopan maisemissa, Romaniassa, Bulgariassa ja Moldovassa.
Uudessa maailmassa Merlot’ta viljellään muun muassa Chilessä, Argentiinassa, Etelä-Afrikassa, Australiassa, Uudessa Seelannissa, myös Yhdysvaltojen Kaliforniassa ja Washingtonissa. Näissäkin viinimaissa Merlot sekoitetaan yleensä muiden lajikkeiden kanssa. Kiinassa Merlot-viljelykset ovat lisääntyneet merkittävästi.
Merlot-lajikkeesta tuotetaan viinejä aina kepeän raikkaista roseista tuhdin täyteläisiin punaviineihin.
Viinit ovat ruoan kannalta varsin monikäyttöisiä, sillä usein niitä yhdistää mehevä hedelmäisyys, hillitty tanniinisuus ja tasainen suutuntuma. Merlot´sta harvoin löytyy sellaista särmikkyyttä, jota ruoalla olisi hyvä pehmentää tai pyöristää – tosin poikkeuksiakin on. Lisäksi viinien aromikkuus on usein hyvin maltillista, joten ne eivät jyrää ruokia alleen.
Merlot-faktat
Synonyymeja: Bigney, Langon, Médoc Noir, Merlau, Merlot Noir, Picard, Sémillon Rouge, Vitraille.
Aromit: Luumu, mustaherukka, karhunvatukka, kirsikka, yrtit, oliivi, nahka, tupakka, multa, suklaa.
Tyyli: Raikas, kevyt ja keskitäyteläinen roseissa. Keskitäyteläinen, pehmeä, mehevä tai melko täyteläinen, ryhdikkään tanniininen punaisissa. Myös täyteläisen hillomaisia.
Ikääntyminen: Keskitäyteläiset muutama vuosi. Ryhdikkäämmät, tanniinisemmat (Pomerolin, St.Emilionin viinit) jopa vuosikymmeniä.
Suosi: Lihat (myös vaalea), kasvisruoat, pastat ja pizzat. Tanniinisemmille medium-kypsät lihat ja kovat juustot. Hillomaisen täyteläisille riista.