Aloittelevan viinidiggarin opas italialaisiin punaviineihin

Italiassa on toistakymmentä maakuntaa ja viinialuetta ala-alueineen ja viinityyleineen, joten perehtyneinkin viinidiggari hukkuu helposti italialaisten viinien syövereihin. Kokosimme yhteen parhaat italialaiset punaviinit, joista on helppo lähteä tutustumaan maan saloihin.

30.08.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Italialaiset punaviinit
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Näitä viinejä yhdistää helposti lähestyttävä hintataso, tuttujen marjojen ja hedelmien tuoma makumaailma, sekä niiden monikäyttöisyys.

Nero d’Avola – Sisilia

Aivan italian eteläkärjessä sijaitseva Sisilia on Nero d’Avola -rypäleen koti. Sisilian saari on alkanut haastamaan pohjoisia viinialueita upeilla pullotteilla ja sieltä tulevia viinejä löytyy laseista ympäri maailman. Tuliperäinen saari luo ihanteelliset puitteet viinintuotantoon ja kuuman saaren rannat ja varjoisat rinteet tarjoavat kasvuolosuhteet saaren omalle, persoonalliselle Nero d’Avolalle. Pienestä ja pippurisesta rypäleestä tehdyt viinit vievät juojansa kirsikkaiseen, mustaherukkaiseen ja hippuisen mausteiseenkin makumaailmaan. Testaa liharuokien, lasagnen, mehevien burgereiden tai pizzan kanssa.

Kaada lasiin:

Montepulciano – Abruzzo

Matkusta Abruzzon alueelle montepulciano-lasillisen kera. Keski-Italiasta tulevaa Montepulciano-rypälettä käytetään myös sekoiteviineissä, mutta Montepulciano d’Abruzzo on laatuluokiteltu ja se valmistetaan 100 % Montepulcianosta. Odota saavasi lasin täydeltä pehmeitä tanniineja, tummia hedelmiä ja marjaista hapokkuutta.

Kaada lasiin:

Negroamaro ja Primitivo – Apulia

Eteläisestä saappaankärjestä Apuliasta tulee tanniinisesta Negroamarosta ja hedelmäisen mausteisesta Primitivosta valmistettuja punaviinejä. Aurinkoinen ja kuiva alue on nopeasti noussut Italian toiseksi suurimmaksi viinintuotantoalueeksi. Helposti lähestyttävät, runsaan hedelmäiset punaviinit valmistetaan usein myös näiden kahden rypäleen yhdistelmästä.

Kaada lasiin:

Dolcetto ja Barbera – Piemonte

Pohjoisen Piemonten helmi, Dolcetto on kuivien punaviinien äiti. Rypäleistä valmistetut viinit usein uhkuvat mustikkaisia ja kirsikkaisia aromeita, jättäen kuitenkin makeuden muiden alueiden viineille. Helposti juotavat viinit ovatkin kivoja kavereita antipastille ja pastalle. Piemonten tutuin rypäle, Barbera tuottaa upeita, helposti lähestyttäviä ja runsaan aromikkaita punkkuja, ilman suuta kuivattavia tanniineja. Nerokkaita viinejä pizzan ja juustojen kanssa.

Kaada lasiin:

Näillä alueilla liikutaan:

Italian viinialueet

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.