Halloumi on yksi maailman vanhimmista edelleen valmistettavista juustoista. Kyproksen juustomestarit uskovat, että juustontekotaito saapui saarelle arabialaisten valloittajien mukana jo ennen länsimaisen ajanlaskun alkua. Vastaavanlaisia juustoja löytyy kaikista itäisen Välimeren maista, mutta Kyproksen halloumi on monelle se tutuin ja parhaiten saatavilla oleva vaihtoehto. Eikä ihme, sillä suolainen ja hyvin säilyvä juusto oli Kyprokselle tärkeä vientituote jo keskiajalla, jolloin halloumia lastattiin moniin saarelta lähteviin laivoihin.
Kyproksella ei olla turhan tarkkoja halloumin raaka-aineesta. Juustoon voidaan käyttää vuohen tai lampaan maitoa, eikä sekoituskaan ole täysin poissuljettu. Kysynnän kasvaessa moni tuottaja lisää juustomassaan myös lehmän maitoa.
Halloumin paras ominaisuus on sen joustavan pehmeä koostumus, joka säilyy hyvin kuumalla parilalla. Rakenteen salaisuus kätkeytyy juustopalojen keittämiseen ennen pakkaamista. Kyproslaiset maustavat hallouminsa usein tuoreella tai kuivatulla mintulla, jonka antiseptisten ominaisuuksien uskotaan parantavan juuston säilyvyyttä.
Halloumi on monipuolinen juusto ruoanlaitossa. Halloumia voi viipaloida ja paistaa pitaleivän tai hampurilaisen väliin, piilottaa munakkaaseen tai parsapiirakkaan. Uusin ruokahitti on halloumiranskalaiset.
2 x juomasuositus halloumi-juustolle
Haggipavlu H Xynisteri 2018
Tilausvalikoima 939253, 14,99 €
Kyproksen viinejä ei juuri tunneta saaren ulkopuolella. Tärkein ja viljellyin alkuperäislajike on valkoinen Xynisteri. Alkosta löytyy kesään täydellisesti sopiva kuiva kyproslainen valkoviini, jonka hieman ujossa tuoksussa on kypsää persikkaa ja limettiä. Kepeä viini sopii grillatun halloumin lisäksi vaikkapa feta-salaatin kanssa.
Alpha Estate Malagouzia Turtles Vineyard 2016
Alko 542427, 15,98 €
Alpha Estate sijaitsee mantereella Pohjois-Kreikassa ja yksi sen viineistä löytyy Alkon vakiovalikoimasta. Valkoisesta Malagousia-alkuperäislajikkeesta valmistettu viini tuoksuu kesäisen runsaalle ja kiehtovan kukkealle. Aromeissa on nektariinia, limettiä ja raikasta minttua. Avaa kuiva valkoviini rapeaksi grillatun halloumin ja oliiviöljyllä marinoitujen kesäkasvisten pariksi.