Silli on kesän kunkku! Katso herkulliset sillireseptit

Sillillä on Suomessa kaksi vuotuista sesonkia, joulu ja juhannus, sekä pitkä historia osana suomalaista ruokakulttuuria. Kesällä silli on parhaimmillaan uusien perunoiden kanssa, mutta siitä on paljon muuhunkin.

24.06.2021 Viinilehden toimitus

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Silli (Clupea harengus) on ollut osa suomalaista ruokakulttuuria jo parin vuosisadan ajan. Suomalaisten tavat käyttää silliä ovat ottaneet vaikutteita aikojen saatossa niin venäläisestä kuin skandinaavisestakin kulttuurista ja saatavuudesta riippuen silli on ollut Suomessa joko herrojen herkku tai duunarin ruoka. Maassamme oli aiemmin myös vahva silliteollisuus, joka muovasi sillin käyttöä. Nykyään ainut täysin kotimainen valmistaja on Sillikonttori, jonka Uudenkaupungin tiloissa valmistetaan myös esimerkiksi Jalostajan sillituotteet.

Jouluna silli on osa kalapöytää ja sillisalaattia. Kesällä silli taas maistuu uusien perunoiden kanssa. Kokeilunhaluiset tarjoavat silliä myös juhlissa voileipäkakussa tai alkupalana jäädykkeen muodossa. Ruokapöydässä viini ja silli eivät ole ystäviä keskenään. Maustettujen, marinoitujen ja suolaisten sillien voimakas maku on vain liikaa viinille. Joulupöydässä silliherkut juttelevat huomattavasti sujuvammin oluen tai snapsin kanssa.

Kesän sillireseptit

 

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.