Langresia on valmistettu Champagne-Ardennen hallintoalueella yli 300 vuotta, mutta vasta 1991 sai pieni, kellertävä ja ryppyinen juusto arvostusta kohottavan alkuperämerkinnän.
Langresin ulkonäkö ja täyteläisen hapokas maku muistuttavat paljon bourgognelaista époissesia ja juustot ovatkin läheistä sukua toisilleen. Molemmat valmistetaan pastöroimattomasta paikallisten lehmien maidosta, puristetaan samanlaiseen pyöreään muottiin ja kypsymisen aikana molempia pestään useita kertoja suolavedellä.
Merkittävin ero liittyy juustojen kääntelyyn. Langres kypsyy 2–3 kuukautta samassa asennossa, époisses-juustoa taas käännellään tasaisen ulkomuodon varmistamiseksi. Paikallaan olon seurauksena langres-juustoon syntyy pieni vajoama, jota ranskalaiset kutsuvat nimellä ”fontaine”. Jotkut kaatavat siihen tilkan paikallaista Marc de Champagne -tislettä, joka vahvistaa makunautintoa.
Nuorena langres on tiivis ja maultaan hapokas. Kypsemmän juuston sisus on kermaisempi ja sulavampi sekä maku voimakkaampi. Pidempään kypsynyttä langresia kannattaa kaapia juureen leivotun ja rapeaksi paahdetun leivän päälle.
Samppanjasuositus
Palmer & Co Blanc de Noirs Champagne Brut
Alko 936077, 59,91 €
”Perinteisesti Langresin kanssa maistellaan samppanjaa. Parhaiten juuston kanssa tulevat juttuun täyteläiset ja aavistuksen paahteiset samppanjat. Palmes & Co Blanc de Noirs valmistetaan pelkästään punaisista Pinot Noir ja Pinot Meunier -lajikkeista. Punaiset lajikkeet tuovat samppanjaan toivottua runsautta, mehevyyttä ja aavistuksen mausteisuutta. Samppanjan aromi on kypsän hedelmäinen, aavistuksen kermainen ja tyylikkään yrttinen.”
Punaviinisuositus
”Toinen varma kumppani Langresille on elegantti ja kevyt Bourgognen pinot noir. Louis Latourin isäntä Christophe Deola on todennut, että parhaimmillaan Vosne-Romanéen kylän viineissä yhdistyy kiehtovalla tavalla voima ja eleganssi. 2014 vuosikerta on malliesimerkki tasapainoisesta ja vivahteikkaasta pinot noirista, jossa kypsä kirsikkaisuus ja hienostunut paahteisuus yhdistyvät tyylikkäästi.”