Ruoan ja viinin yhdistäminen on yksinkertaista, kun ottaa huomioon muutaman asian. Tietyt ruoka-aineet voivat olla viinille haastavia ja tietyt ruoka-aineet ovat viinin ylimpiä ystäviä. Näillä vinkeillä opit valitsemaan viinin ruoalle kuin ruoalle.
Helpointa on tehdä valinnat paikallinen ruoka, paikallinen viini -periaatteella. Voit myös yhdistellä ruokia ja viinejä ottamalla huomioon niiden ominaisuudet: maut, rakenteet ja aromit. Voimakkaille ruoille suosittelemme voimakkaita viinejä. Tämä ei tarkoita ainoastaan voimakasaromisia viinejä, vaan myös niiden rakenteen runsautta. Esimerkiksi viinin korkea alkoholipitoisuus saa viinin tuntumaan voimakkaammalta. Aromikkaan ruoan kanssa suosittelemme aromikkaita viinejä.
Voit myös valita yhdistelyn aromien ja makujen perusteella – kahdesta vastakkaisesta periaatteesta. Joko niin että ruoassa ja viinissä on samoja makuja, jolloin ne tukevat toisiaan. Esimerkiksi sitrusarominen viini sitrusaromisen kastikkeen kanssa tarjotun kalan seuraan. Tai sitten ruoka ja viini nimenomaisesti poikkeavat toisistaan, jolloin niiden erot korostavat toisiaan. Esimerkiksi runsaan täyteläisen lohen ja kermaisen sienikastikkeen viiniksi voi valita raskasta rakennetta rikkovan terhakan ja aromikkaan raikkaan valkoviinin.
Ruoan hapokkuus ja suolaisuus pehmentävät aterialla juotua viiniä, olipa se mitä laatua tahansa. Vastaavasti makeus ruoassa tekee viinistä kuivemman ja kovemman, sillä viini reagoi voimakkaasti makeuden kanssa. Myös umami – määrätynlainen makoisuus – reagoi makeuden tavoin viinin makuun. Umamia löytyy mm. kypsistä vihanneksista, äyriäisistä ja monista säilykkeistä.
Karvaus ruoassa puolestaan lisää viinin karvauden tuntumaa. Voimakkaasti mausteiset ruoat korostavat viinin karvautta ja supistavuutta. Suolalla ja hapokkuudella saat siis kesytettyä lähes minkä tahansa valitsemasi viinin. Kala ei enää välttämättä vaadi valkoviiniä eikä liha punaviiniä. Perusmakujen määrää ruoassa säätelemällä voidaan siis vaikuttaa siihen, miltä viini ruoan kanssa maistuu.
Nämä ruoat haastavat viinejä:
Voimakkaasti maustetut ruoat
Voimakkaiden ruokien kumppaniksi sopii paremmin vesi tai olut. Jos kuitenkin haluat valita viinin, kokeile puolimakeaa, raikasta valkoviiniä, jota ei ole kypsytetty tammitynnyrissä.
Kananmunat
Kananmunat ja varsinkin niiden keltuaiset saavat viinin maistumaan tietyllä tapaa metalliselta. Tämä johtuu keltuaisen kemiallisista yhdisteistä.
Etikat
Etikka on aina viiniä vahvempaa. Tästä syystä sinun on käytettävä etikkaa varoen, mikäli haluat saada herkistä viineistä hienostuneet ominaisuudet esiin.
Monet tuoreet hedelmät ja marjat
Monet tuoreet hedelmät ja marjat ovat makeita ja hapokkaita, jotkut lisäksi karvaita. Kun makeus ja karvaus korostavat viinin karvautta ja hapokkuutta, hedelmät ja marjat tuovat harvemmin viinejä suotuisassa valossa esiin.
Monet tuoreet vihannekset
Kasviksista löytyy sekä viinin ystäviä että vihollisia. Esimerkkeinä hankalista kasviksista ovat tomaatti ja raakana tarjottava sipuli.
Suklaa
Hankalaksi sen tekee tumman suklaan voimakas karvaus ja suun vuoraava rasvaisuus. Väkevöityjä viinejä pidetään parhaina suklaan kumppaneina.
Makeat jälkiruoat
Jälkiruoan liika makeus peittää alleen viinin makeuden ja saa viinin maistumaan ohuelta ja kuivalta.
Nämä ruoat ovat viinin ystäviä:
Sienet
Sienet tuovat aterioilla muitakin ruoan makuja erinomaisesti esiin.
Useat, varsinkin kypsennetyt juurekset
Juuresten on useimmiten oltava kypsytettyjä, mieluiten rasvassa.
Kala- ja liharuoat
Kala- ja liharuoat ovat perinteisesti viinien ystäviä. Osittain punertavaksi kypsennyksessä jätetty, suolalla maustettu liha sitoo punaviinien suuta kuivattavat tanniinit ja näin punaviinit tuntuvat suussa pehmeämmiltä.
Maitotaloustuotteet
Juustot – varsinkin suolaisemmat, kovat juustot – täydentävät ja tukevat itsessään ruoan makua ja samalla tekevät punaviineistä pehmeämpiä ja maukkaampia. Juustolautasella omenat eivät istu viinien kanssa yhtään sen paremmin kuin makeat rypäleetkään – puhumattakaan makeasta hillosta. Juustolautaselle suosittelemmekin mm. paprikaa, varsiselleriä, pähkinöitä ja suolaisia keksejä.
Öljyt ja rasvat
Öljyt ja rasvat toimivat ruokien makujen irrottajina ja määrätynlaisina puskureina pehmentäen viinien karheita ja teräviä kulmia.
Pähkinät
Myös pähkinät ja esim. paahdetut pinjansiemenet ovat erinomaisia viinien pehmentäjiä. Niitä voidaan käyttää pieninä lisukkeina ruoissa, esim. salaateissa, sillä ne sitovat tehokkaasti muun muassa punaviinien karvaita tanniineja.
Mausteet
Mausteet ovat kohtuullisesti käytettynä viinien ja ruokien ystäviä. Ruoat saavat lisää heijastuksia kohtuullisesti käytetyistä mausteista. Mausteet myös korostavat viinien omia aromeja tehden viineistä täyteläisemmän ja hedelmällisemmän oloisia.