Jalasjärvellä kolmostien varressa sijaitseva Juustoportti on valmistanut juustoja, jogurtteja, rahkoja ja voita suomaiseen makuun yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Keisarin juusto valmistetaan pohjanmaalaisten lehmien ja vuohien maidosta ja nimi tulee valmistuspaikan vierellä kulkevan Keisarintien mukaan.
Kuten lähestulkoon kaikkien kotimaisten juustojen, myös Keisarin juuston raaka-aineet pastöroidaan, ennen kuin maidon annetaan virrata keittokattilaan. Jotta heraa saadaan irtoamaan mahdollisimman paljon ja lopputulos olisi mahdollisimman kiinteä, puristetaan juustomassaa muoteissa ennen suolausta ja kellarointia. Keisari juusto -tahkot lepäävät kostean viileissä kellareissa noin puolen vuoden ajan.
Keisarin juusto on sekoitus lehmän- ja vuohenmaitoa. Vuohenmaito tuo makuun aavistuksen kirpeää hapokkuutta ja kaivattua luonnetta, lehmänmaito taas varmistaa mehevyyden. Maitojen harmoninen sekoitussuhde on löytynyt lukuisten kokeilujen kautta.
Vaalean juuston maku on vuohenmaidosta huolimatta lempeä ja sopii myös lasten suuhun. Kuninkaallista juustoa voi maistella juustolautasella paahdettujen pähkinöiden kanssa tai sitä sopii kuutioida syyskesän ruokaisaan salaattiin.
Yksi juusto – kolme juomaa
Dr H. Thanisch Riesling Kabinett Trocken 2015
Tilausvalikoima 902287, 19,98 €
Saksan Mosel-jokilaaksossa syntyneitä rieslingejä yhdistävät raikkaus ja eleganssi. Dr. H. Thanisch kuuluu legendaaristen Moselin viinitilojen kärkikastiin. Viini on kuivahko, kuulaan hedelmäinen ja miellyttävän mineraalinen. Juuri passeli valkoviini mietojen juustojen seuraan.
Château Puygueraud Blanc 2015
Tilausvalikoima 948595, 23,49 €
Bordeaux tunnetaan parhaiten maanläheisistä punaviineistä, mutta siellä syntyy myös luonteikkaita valkoviinejä. Château Puygueraud sekoitetaan Sauvingnon Blanc ja Sauvignon Gris -lajikkeista.Rehevän ranskalaisen valkoviinin tuoksu ja maku on runsas sekoitus trooppisia hedelmiä, herukkaisuutta ja yrttisyyttä.
Schneider Weisse Tap 6 Mein Aventius
Alko 794646, 4,88 € (0,5 l)
Olutkumppani melko Keisarin juustolle syntyy yhdessä Baijerin legendaarisimmista panimoista. Weisses Bräuhausin weizenbock on perinteinen, tumma vehnäolut, jonka tuoksu on melko paahteinen ja hedelmäinen. Maku ei ole katkera, vaan samettisen kermainen.
Vinkki: Vehnäoluen maku tulee parhaiten esiin, kun pullon nappaa jääkaapista huoneenlämpöön vähän ennen tarjoilua