Arvio
Tämän viikon viinivinkkini on espanjalainen luomupunainen. Siinä on avoimen rehevä ja makean mausteinen tuoksu, josta voi aistia ylikypsää mustaherukkaa sekä kuivattua luumua. Taustalta tulvii myös muhevan maan, tumman suklaan sekä nahan aromeja. Tuoksun lupaamat aromit allekirjoittava, mehukas maku on suuntäyttävä, lähes pureksittava. Pehmeät tanniinit ja eloisa hedelmähapokkuus antavat viinille ryhtiä. Kokonaisuus jättää pitkään maistuvan, monivivahteisen ja maanläheisen jälkivaikutelman.
Mehevänä ja suunmyötäisenä punaviini sopii hieman mausteisemmallekin ruoalle
Maanläheisen mehevän viinin seuraan voit tarjota hieman mausteisempaakin ruokaa. Pehmeytensä ansiosta viini ei muutu ruoan johdosta liian tiukaksi.
Kokeile tätä muhevaa punaista vaikkapa chili con carneen kera. Ruoasta on yhtä monta reseptiä kuin on kokkaajaakin.
Aloita sipulin ja valkosipulin pilkkomisella sekä naudanpaistin suikaloinnilla. Voit toki halutessasi käyttää myös jauhelihaa.
Kuumenna padassa tilkka öljyä ja nokare voita. Freesaa ensin pilkotut sipulit ja valkosipulit. Kaada kulhoon ja ruskista myös lihasuikaleet padassa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Nosta lihatkin pois padasta. Kuumenna öljyä ja freesaa siinä hetkinen tomaattipyreetä. Lisää lihat, freesatut sipulit ja valkosipulit.
Lisää seuraavaksi pataan kuutioitua tuoretta punaista paprikaa, sekä maun mukaan chilijauhetta ja tuoretta chiliä. Pilko joukkoon hieman luumutomaatteja ja hienonna pataan tuoretta korianteria ja oreganoa.
Lorauta seuraavaksi joukkoon reilusti punaviiniä ja lisää lihalientä niin että padassa olevat ainekset peittyvät. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä muutaman tunnin ajan, kunnes liha on hyvin mureaa ja maut tiivistyneet.
Viimeistele herkku lisäämällä joukkoon tomaattisia kidneypapuja purkista ja puristamalla pataan sitruunanmehua pirteyttä antamaan. Lisää myös fariinisokeria ruoan mausteisuutta taittamaan. Tarkista suola ja tarjoa riisin tai yksinkertaisemmin salaatin ja patongin kera.
Mikäli käytät kuivattuja kidneypapuja, muista liottaa ne yön yli ja lisätä ne pataan hyvissä ajoin, että ne ehtivät kypsyä.
Sitten ei muuta kuin El Collao Roble auki ja lämmittävä talvihetki on valmis!