Arvio
Mehevässä, portugalilaisista natiivilajikkeista valmistetussa punaviinissä on intensiivinen ja hyvin tummasävytteinen tuoksu. Siinä on karhunvatukkaa, paahteisuutta ja tuntuvaa mausteisuutta. Tuhti maku täyttää lähes mustasävytteisellä marjaisuudella suun. Siinä on myös mustaherukkaa, savua ja orastavaa nahkaisuutta. Tuhti maku ryhdittyy napakan tanniinisuuden ja jämäkän hapokkuuden ansiosta. Kokonaisuus jättää hieman suuta kuivattavan, reilusti yrttisen jälkivaikutelman.
Tiivismakuinen punaviini on kuin tehty rehellisen, mehevän entrecôten kylkeen
Leikkaa liha reiluiksi pihveiksi ja anna temperoitua huoneenlämmössä hyvän tovin ennen paistamista.
Valmista sillä aikaa entrecôten lisäkkeeksi valeltava kastike. Hienonna sitä varten salottisipulia, valkosipulia ja kuutioi punaista paprikaa melko pieniksi kuutioiksi. Lämmitä kattilassa pieni määrä öljyä ja lisää sipulit (myös valkosipuli) öljyyn pehmenemään. Sipulien ei tarvitse mitenkään paistua vaan öljyn tehtävä on vain pehmentää sipulin rakennetta. Lisää lämpimään öljyyn balsamietikkaa, paprikakuutiot, hienonnettua tuoretta timjamia, puolitettuja kirsikkatomaatteja ja kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä. Rouhaise joukkoon mustapippuria. Anna kastikkeen jäähtyä.
Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen reilu nokare voita, muutama tuore timjamin oksa ja pari murskattua valkosipulinkynttä. Paista entrecôte-pihvit kuumalla pannulla medium-kypsiksi ja anna vetäytyä hyvin folion sisällä.
Nosta pihvi lautaselle, lisää kastikkeen joukkoon raastettua parmesanjuustoa ja lusikoi sitä lihan päälle. Viimeistele liha ja kastike ripottelemalla annokselle suikaloitua, rapeaksi paistettua parmankinkkua tai chorizomakkaraa.
Lisäkkeeksi voit valmistaa mielesi mukaan vaikkapa uuniperunaa tai –juureksia.
Maukkaita hetkiä rustiikkisen ruoan ja mehevä Craston punaviinin seurassa.