Mietitkö, osaatko toimia oikein viinitastingissa? Ei hätää, viininmaistelu ei ole salatiedettä. Tässä ohjeet, joilla pääset alkuun.
Viinin maistelu
Viinitastingissa ei ole tarkoituksenmukaista juoda laseja tyhjäksi. Toisaalta ylimääräisen viinin kaataminen sylkykuppiin ilman sen käyttämistä suussa tulkitaan helposti moukkamaiseksi käytökseksi.
Toimi näin:
Sylje viini kupin reunaa pitkin. Jos syljet kupin keskelle, vaarana on, että viini roiskahtaa kupin pohjalta takaisin ylös.
Purskauta viini kunnon paineella ulos. Sylkykuppiin ei tarvitse yrittää tähdätä etäältä.
Voit laittaa kätesi suojaksi, jos sylkeminen hävettää. Useimmissa sylkykupeissa on kahva, josta sen voi nostaa ylös.
Viinien kuvaileminen
Miten sitten voit kuvailla maistamaasi viiniä?
Viineistä kannattaa etsiä niille tyypillisiä ominaisuuksia. Monet luonnehdinnoista sopivat hyvin varsin erilaisten viinien kuvaamiseen.
Punaviinit
Hedelmäinen
Kypsän marjainen
Muhevan maanläheinen
Tasapainoinen
Tummasävytteinen
Yrttinen
Veden kielelle nostava
Valkoviinit
Hunajainen
Kesäisen puutarhan aromit
Kukkaisa
Parfyyminen
Ryhdikäs
Sitruksinen
Tasapainoinen
Yrttinen
Vahamainen
Vihreäsävytteisen yrttinen
Viilentävän yrttinen
Hyvää viiniä kuvailleen usein esimerkiksi seuraavanlaisin termein:
Autenttinen. Viini ilmentää alkuperäänsä. Haistamalla ja maistamalla löytyvät rypälelajikkeen tai kasvupaikan tyypillisimmät aromit.
Tasapainoinen. Viinin eri osatekijät muodostavat miellyttävän ja harmonisen kokonaisuuden.
Puhdaspiirteinen. Teknisesti hyvin valmistettu viini. Rypäleen viinilliset aromit esiintyvät tuotteessa puhdaspiirteisesti. Kokonaisuus välittää hyvin käsityksen lajikkeesta ja valmistustavasta.
Luonteikas. Persoonallinen ja yllätyksellinen viini, jolla on tarina kerrottavanaan. Kiinnostavimmat viinit eivät ole aina välttämättä teknisesti täydellisiä.
Vinkki! Älä ikinä sano näin! (ainakaan viinintekijän läsnäollessa): ”Mielenkiintoinen” = en oikein tykkää.
Kertaa keskeisimmät rypäleet: punaiset rypäleet ja valkoiset rypäleet.