Opi viineistä

Keskeisimmät valkoiset rypäleet

29.09.2015 Teksti Viini-lehden toimitus + Kuvat Kati Närhi

Nappaa jokaisen viiniharrastajan perustiedot talteen uudesta juttusarjasta! Toisessa osassa esittelyssä viisi tärkeintä valkoista rypälettä. Tiedätkö, mitkä ne ovat?

viini_0615_viinikoulu_lasi_pullo_kati_narhi_juttukuva_puolikasPunaviini maistuu suomalaisille hieman paremmin kuin valkoviini. Maailmanlaajuisestikin punaiset päihittävät valkoiset.

Monien mielestä valkoviineja voi käyttää punaviinejä monipuolisemmin.

Viinien salat aukeavat parhaiten maistelemalla. Viinilehti.fi-sivuston uudessa juttusarjassa opitaan viinien harrastamisen perusteet.

Ensimmäisessä osassa käytiin läpi keskeiset punaiset rypäleet. Nyt on valkoisten vuoro!

Viisi tärkeintä valkoista

Sauvignon Blanc. Raikkaan pirtsakoita, pääosin kuivia viinejä. Tunnusomaisia aromeja herukkapensaan lehdet, karviainen ja raparperi.

Riesling. Aromikas, omenaisia, persikan kiven ja kukkien tuoksuja sisältävä lajike on usein eloisan hapokas. Toisinaan ikääntyneistä rieslingeistä voi erottaa petrolin aromia. Viinejä aina rutikuivista täyteläisen makeisiin.

Chardonnay. Teräksessä tuotetut viinit ovat aromeiltaan varsin neutraaleja. Jos viini on tammitynnyrissä valmistettu ja läpikäynyt malolaktisen käymisen, viinissä on täyteläisyyttä, paahteisuutta, pähkinää, kermaa ja toffeeta.

Pinot Gris. Keskitäyteläisiä tai täyteläisiä, leveän aromikkaita, hieman öljymäisiä viinejä kuivasta makeisiin. Italian pinot grigiot ovat kepeämmän hedelmäisiä ja eloisan pirteitä.

Gewürztraminer. Täyteläisen raskaita, tuntuvan öljyisiä, mausteisia, parfyymisiä, matalahappoisia ja melko alkoholipitoisia viinejä kuivista makeisiin.

Lue myös Viinin harrastamisen ABC -sarjan ensimmäinen osa: keskeiset punaiset rypäleet.

Vastaavia artikkeleita

Kesän viileimmät viinicocktailit – hyödynnä hanaviiniä!

17.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Ihanat uudet perunat & niille sopivat viinit

10.06.2021 Taina Salovaara + kuvat Laura Riihelä

Uudistunut Viinilehti-sovellus on nyt täällä!

17.05.2021 Viinilehden toimitus