Keskeisimmät valkoiset rypäleet

Viiniopas

viini_0615_viinikoulu_lasi_pullo_kati_narhi_juttukuva_puolikasPunaviini maistuu suomalaisille hieman paremmin kuin valkoviini. Maailmanlaajuisestikin punaiset päihittävät valkoiset.

Monien mielestä valkoviineja voi käyttää punaviinejä monipuolisemmin.

Viinien salat aukeavat parhaiten maistelemalla. Viinilehti.fi-sivuston uudessa juttusarjassa opitaan viinien harrastamisen perusteet.

Ensimmäisessä osassa käytiin läpi keskeiset punaiset rypäleet. Nyt on valkoisten vuoro!

Viisi tärkeintä valkoista

Sauvignon Blanc. Raikkaan pirtsakoita, pääosin kuivia viinejä. Tunnusomaisia aromeja herukkapensaan lehdet, karviainen ja raparperi.

Riesling. Aromikas, omenaisia, persikan kiven ja kukkien tuoksuja sisältävä lajike on usein eloisan hapokas. Toisinaan ikääntyneistä rieslingeistä voi erottaa petrolin aromia. Viinejä aina rutikuivista täyteläisen makeisiin.

Chardonnay. Teräksessä tuotetut viinit ovat aromeiltaan varsin neutraaleja. Jos viini on tammitynnyrissä valmistettu ja läpikäynyt malolaktisen käymisen, viinissä on täyteläisyyttä, paahteisuutta, pähkinää, kermaa ja toffeeta.

Pinot Gris. Keskitäyteläisiä tai täyteläisiä, leveän aromikkaita, hieman öljymäisiä viinejä kuivasta makeisiin. Italian pinot grigiot ovat kepeämmän hedelmäisiä ja eloisan pirteitä.

Gewürztraminer. Täyteläisen raskaita, tuntuvan öljyisiä, mausteisia, parfyymisiä, matalahappoisia ja melko alkoholipitoisia viinejä kuivista makeisiin.

Lue myös Viinin harrastamisen ABC -sarjan ensimmäinen osa: keskeiset punaiset rypäleet.

Mainos, sisältö jatkuu alla

 • 2 kommenttia artikkeliin ”Keskeisimmät valkoiset rypäleet

  1. Kiitos valkoisten rypäleiden luonnehtimisesta!

   Esitellyt viisi valkoista ovat tietysti keskeisiä, mutta mielestäni joukkoon kuuluisi myös Grüner Veltliner. Itävallan laadukkaat valkoviinit ja erityisesti maan oma rypälelajike ansaitsee esittelyn.

  2. I have a wonderful acuaontcnt, i think i may have mentioned her to you before. She did a talk on small businesses with me last year at Amitie for fellow bloggers. If you would like her details email me and i’ll pass them onto you.

  Kommentoi

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä