Arvio
Tällä viikolla suosittelen ostoslistalle kalifornialaista valkoviiniä. Beringerin Chardonnayssa on tiiviin hedelmäinen, lähes eksoottissävytteinen ja leveäarominen tuoksu. Siinä on kypsää persikkaa, keltaista omenaa ja hunajamelonia. Runsas maku on kuiva, mutta kypsän hedelmäinen. Tuoksun vivahteiden lisäksi maussa on ananasta, lähes hillottua sitruunaa ja jopa kermaista sävyä. Viinin leveä suutuntuma saa ryhtiä sitrusmaisesta hapokkuudesta, joka kantaa kokonaisuutta pitkään, tasaiseen jälkivaikutelmaan.
Höyryävän täyteläinen punajuurikeitto viimeistellään pekonilla
Talven keskellä takuuvarma herkku joko lounaaksi tai illallisen alkuruoaksi on täyteläisen samettinen punajuurikeitto.
Kuori ja pilko punajuuria, sekä maun mukaan salottisipulia. Voit halutessasi käyttää myös pikkuriikkisen verran valkosipulia.
Kuumenna kattilassa pieni tilkka öljyä ja nokare voita. Kuullottele punajuuria ja sipuleita hetkisen verran kattilassa. Lorauta kattilaan hieman valkoviiniä ja kanalientä (voit käyttää halutessasi myös kasvislientä). Mausta muutamalla timjaminoksalla, suolalla ja sokerilla. Kiehuttele hiljakseen, kunnes punajuuret ovat lähes kypsiä. Lisää joukkoon kermaa ja kypsennä loppuun.
Poista timjaminoksat, nostele punajuuret ja sipulit tehosekoittimeen, lisää haudutuslientä ja soseuta tasaiseksi.
Kaada soseuttamasi keitto takaisin kattilaan. Lisää kermaa kunnes saat keitosta haluamasi paksuista. Mausta keittoon haluamasi terhakkuus vadelmaviinietikalla. Tarkista maku.
Suikaloi pekonia. Paista suikaleet pannulla rapeiksi ja valuta paperin päällä ylimääräinen rasva pois. Sekoita kulhossa kermaviilin joukkoon vuohenjuustoa ja vihreää pestoa.
Kauho täyteläistä keittoa lautaselle, nostele keskelle rapeaa pekonia ja viimeistele annos lusikoimalla keiton pintaan ”täpliä” vuohenjuusto-pesto-kermaviilillä.