Suomen hallitus käsittelee taas huhtikuun loppupuolella puoliväliriihessään alkoholilainsäädännön muutoksia. Käsittelyn pohjaksi hallitus on tilannut selvityksen enintään 15-prosenttisten viinien myynnin vapauttamisesta. Selvityksen pitäisi valmistua ennen puoliväliriihtä.
Julkinen keskustelu käy jo vilkkaana. Esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisi helmikuussa pääkirjoituksen, jossa se arveli, että aika on saattanut ajaa monopolin ohi ja että ”suomalaiset ovat jo valmiita siirtymään samanlaiseen alkoholin vähittäiskauppaan kuin lähes kaikki Euroopan maat”. Toisaalta lehti toivoi, että vapauttamisprosessi etenisi hallitusti. Pääkirjoituksen jälkeen lehti on julkaissut myös useita mielipidekirjoituksia aiheesta.
Merkillepantavaa viime aikojen julkisessa keskustelussa on, että kuluttajien etua ja lisääntyvän kilpailun tuomia hyötyjä ei mediassa juurikaan kuuluteta.
Ketkä ajavat muutosta – ja ketkä vastustavat sitä?
Puolueista viinien myynnin lisävapauttamista ajaa erityisesti kokoomus. Myös päivittäistavarakauppa lobbaa voimakkaasti lainsäädännön löysäämisen puolesta. Kaupan mukaan muutos toisi kuluttajille lisää valinnanvaraa ja veisi viinikulttuuria lähemmäs eurooppalaista mallia. Kaupalla on oma lehmä ojassa, sillä se haluaa päästä osille satojen miljoonien eurojen arvoisista viiniostoksista, jotka kuluttajat tekevät nyt Alkossa.
Alkoholilain höllentämistä vastustavat muun muassa raittiusjärjestöt, joukko terveysalan asiantuntijoita sekä useat kansalaisjärjestöt, jotka pelkäävät alkoholin saatavuuden parantamisen johtavan lisääntyviin haittoihin. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on toistuvasti tuonut esiin, että alkoholin kulutuksen kasvu lisää myös terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja.
Maahantuojien näkökulma: suuret vastaan pienet?
Mielenkiintoista on, että viinien vapauttamista ei vastusta ainoastaan terveysalan toimijat. Suurimpia maahantuojia edustava Suomen Alkoholijuomakauppa ry (SAJK) on myös ilmaissut monopolin takaavan reilun kilpailun. Ulostulo kielii siitä, että Alkon tarjoama markkina on isoille maahantuojille suotuisa ja vakaa. SAJK:n jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on satoja miljoonia euroja.
Sen sijaan pienemmät maahantuojat tuntuvat lähtökohtaisesti kannattavan myynnin lisävapauttamista. Lyhyt soittokierros muutamalle alan toimijalle vahvistaa käsitystä siitä, että Alkon monopoli hyödyttää erityisesti Alkossa jo tuotteitaan tarjoavia toimijoita ja niitä, joiden resurssit riittävät laajoihin hankintoihin ja pitkäjänteiseen kuluttajamarkkinointiin. Pienemmät maahantuojat taas uskovat, että vapautus loisi uusia mahdollisuuksia ja myyntikanavia nykyisten rinnalle. Vapautus toisi markkinoille myös aiemman monipuolisempia ja erikoistuneempia valikoimia.
Ravintolat ja tapahtumat sivustakatsojina
Viinien myynnin vapauttamista kannatetaan myös ravintola-alalla ja tapahtumajärjestäjien keskuudessa, vaikka kulutuksen siirtyminen kotioloihin herättää huolta. Vapautus toisi mukanaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja voisi piristää erityisesti viinibaarien ja viineihin erikoistuneiden ravintoloiden toimintaa.
Viinien vapauttaminen loisi myös uusia mahdollisuuksia tapahtumasektorille. Erilaisten viinimessujen kiinnostavuutta lisäisi olennaisesti mahdollisuus ostaa tapahtumassa esiteltyjä viinejä suoraan mukaan.
Mitä seuraavaksi?
Mikäli hallituksen tilaaman selvityksen tulokset tukevat vapauttamista ja hallitus päättää puoliväliriihessä edistää asiaa, muutos saattaisi tulla nopeastikin. Poliittinen vastustus ja tahmea hallinto voivat kuitenkin hidastaa päätöksentekoa ja siirtää asian käsittelyä tulevaisuuteen.
Olivat ratkaisut millaisia tahansa, ne vaikuttavat niin kuluttajiin, kauppiaisiin, maahantuojiin kuin ravintoloihin. Monet alan toimijat jo valmistautuvat lisävapauttamisen jälkeiseen aikaan.