Sisämaan Sainte-Victoiresta tulee Provencen ensimmäinen cru-luokituksen alue

Sainte-Victoiren viinialue Provencen sisämaassa nousee kovaa kyytiä koko alueen laadun symboliksi. Alueen viinit haastavat laadullaan ja syvyydellään perinteisen käsityksen roseesta helppona terassiviininä.

 

15.06.2025 Teksti ja kuvat Ilkka Sirén

Sainte-Victoire
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Provencen roseeviini tunnetaan kevyenä, hennon lohenpunaisena ja helposti lähestyttävänä, mutta alueella kytee laatuvallankumous. Sainte-Victoire on Côtes de Provencen ensimmäinen cru-statuksen saanut ala-alue. Sen viinit yhdistävät vaaleanpunaisen värin, rakenteen ja terroirin syvyyden tavalla, joka haastaa perinteiset käsitykset roseeviinistä.

”Cru” tarkoittaa ranskalaisissa viineissä arvostettua viinitarhaa, aluetta tai tilaa. Termillä viitataan usein erityisen hyvään kasvuympäristöön, mutta sen tarkka merkitys vaihtelee alueittain.

Sainte-Victoiresta tulee cru-statuksensa ansiosta uusi viinillinen viitekohta koko Provencen alueelle. Cru-status kertoo, että Sainte-Victoire on lunastanut paikkansa vakavasti otettavien viinialueiden joukossa. Sen roseeviinit osoittavat, että vaaleanpunainen väri ei tarkoita vain mutkatonta kepeyttä vaan hienostuneisuutta, rakennetta ja alkuperän ilmaisuvoimaa.

Sainte-Victoiren maisemaa

Côtes de Provenceen kuuluu viisi virallista ala-aluetta

Côtes de Provence -alueeseen kuuluu nykyään viisi virallisesti tunnustettua ala-aluetta eli Dénomination Géographique Complémentaire (DGC) -aluetta: Sainte-Victoire, La Londe, Fréjus, Pierrefeu ja Notre-Dame des Anges. Näistä Sainte-Victoire oli ensimmäinen, joka sai DGC-statuksen jo vuonna 2005. Nyt, 20 vuotta myöhemmin, Ranskan alkuperämerkintöjä valvova INAO (Institut national de l’origine et de la qualité) on myöntänyt Sainte-Victoirelle cru-statuksen. Status ei irronut ilman strategista valintaa.

”Meidän piti valita, haemmeko tänä vuonna cru-statusta vai valkoviinien sisällyttämistä DGC-alueeseen. Valitsimme crun”, Sainte-Victoiren appellaation johtaja Jean-Jacques Balikian kertoo.

”Olemme nyt saavuttaneet 5000 hehtolitran tuotantotason, mikä olisi mahdollistanut valkoviinien liittämisen Sainte-Victoiren DGC-alueeseen. Valkoviinit ovat meille myös tärkeitä etenkin vientimarkkinoilla, mutta halusimme ensin varmistaa, että roseeviinillä on selvä ja tunnustettu asema”.

Jean-Jacques Balikian
”Cru-status tuo uskottavuutta erityisesti vientimarkkinoilla”, sanoo Sainte-Victoiren appellaation johtaja Jean-Jacques Balikian.

Erityisesti turistit ovat mieltyneet yhä enemmän alueen valkoviineihin, mutta Côtes de Provencen tuotannosta noin 90 prosenttia on vielä roseeviiniä.

Balikian näkee cru-statuksen olevan strategisesti tärkeä askel kohti alueen identiteetin vahvistamista.

”On tärkeää, että Sainte-Victoiren viinit tunnustetaan omaksi kokonaisuudekseen. Cru-status auttaa meitä erottautumaan ja tuo uskottavuutta erityisesti vientimarkkinoilla.”

Cru-status on viimeistä ministerin allekirjoitusta vaille valmis. Nyt vain jännitetään ehtiikö tunnustus vuoden 2025 viineihin, vai pyörähtävätkö byrokratian rattaat vasta ensi vuonna.

Nykyinen cru-status on eri asia kuin klassinen Cru Classé-merkintä. Cru Classé -tunnustus myönnettiin vuonna 1955 niille tuottajille, jotka pullottivat viininsä tilalla. Sainte-Victoiren cru on sen sijaan osa valtiollista AOC-järjestelmää ja sidoksissa alkuperään ja tuotantotapaan.

Tavoitteena aikaa kestävä, kantavan rakenteen rosee

”Haluamme tehdä roseeta, joka kestää aikaa”, sanoo Chateau Gassierin toimitusjohtaja Olivier Souvelain.

Yksi Sainte-Victoiren johtavista tuottajista on Chateau Gassier, jonka toimitusjohtaja Olivier Souvelain puhuu intohimoisesti roseeviinin arvostuksesta ja laadun puolesta.

”On helppoa tehdä vaaleaa ja helposti juotavaa roseeviiniä, mutta sellaiset viinit menettävät ilmeensä nopeasti. Me haluamme tehdä roseeta, joka kestää aikaa ja toimii myös ruokapöydässä”, kertoo Souvelain.

Souvelainin mukaan laadukas roseeviini syntyy, kun viinissä yhdistyvät raikkaus, rakenne ja alkuperän ilmentäminen.

”Jos haluat vakavasti otettavan roseen, sen täytyy kestää kypsytystä. Viini ei voi olla vain hedelmäinen ja vaalea. Siinä täytyy olla rakennetta, joka kantaa.”

Chateau Gassierin viinintekijä Léa Rouyet tietää, ettei laadukas rosee ole itsestäänselvyys.

Myös viinintekijä Léa Rouyet korostaa roseeviinien valmistuksen vaativuutta.

”Roseeviinin valmistaminen on helppoa, mutta hyvän roseeviinin valmistaminen ei ole helppoa. Sadonkorjuun ajankohta on avainasemassa”, Rouyet kertoo.

Roseessa väri ei ole vain esteettinen yksityiskohta, vaan olennainen osa kokonaisuutta, joka vaikuttaa merkittävästi viinin kaupalliseen menestykseen. Verrattuna valko- ja punaviiniin väri tuo roseen valmistukseen lisäulottuvuuden, joka vaatii tarkkuutta ja kokemusta.

Gassier

Terroirin voimasta syvyyttä Sainte-Victoiren roseihin

Sainte-Victoiren menestys ei perustu pelkästään paikallisten viinintekijöiden kunnianhimoon, vaan myös poikkeukselliseen maaperään. Toisin kuin muut Côtes de Provencen DGC-alueet, jotka sijaitsevat pääosin Välimeren rannikolla, Sainte-Victoire on sisämaassa.

Sainte-Victoire sijaitsee Sainte-Victoiren ja Sainte-Baumen vuoristojen välissä. Kapea laakso muodostaa oman ainutlaatuisen mikroilmastonsa: vuoret suojaavat aluetta Välimeren lämmöltä. Se pidentää kypsymiskautta, mikä auttaa säilyttämään viinien raikkauden ja hapokkuuden. Alueen punertava, rautapitoinen maaperä puolestaan tuo viineihin luonnetta ja syvyyttä.

Lue myös

Mustan mehiläisen hunaja

Mustan mehiläisen kultaa

Hunaja on mehiläisten taidonnäyte. Nora Mäntysaari kasvattaa uhanalaisia mustia mehiläisiä, pohjolan alkuperäisrotua.

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.