Kaksi maata, tuhat viiniä, 200 viinibrändiä, 54 viinialuetta ja 44 rypälelajiketta – Lontoossa järjestetty Australia and New Zealand Trade Tasting oli ensimmäinen laatuaan.
Tapahtuma tarjosi tammikuussa eurooppalaisille ainutlaatuisen katsauksen kahden viinimaan nykytilaan. Kattavan maistelu- ja juttelukierroksen johtopäätös on, että ankeiden vuosien jälkeen Australian viiniteollisuus on varovaisen optimistinen tulevaisuudesta ja Uusi-Seelanti jatkaa innovaatiota epävarmoista ajoista huolimatta.
Australialaisten tuottajien toiveikkuuden paremmista ajoista on herättänyt se, että kauppasuhteet Kiinaan lämpenivät vuoden 2023 lopulla. Tämä elpyminen ei kuitenkaan ole vielä ratkaissut alan pitkäaikaisia ongelmia, kuten ylitarjontaa, ilmastonmuutoksen aiheuttamia viljelyhaasteita, kasvavia tuotantokustannuksia ja muuttuvia kulutustottumuksia.
Kun Kiina asetti vuonna 2020 australialaisviineille rankat tullit, Australian viinimarkkinoille syntyi valtava ylijäämä. Rypäleiden hinnat romahtivat ja viinitilalliset joutuivat repimään maasta viiniköynnöksiään pelastaakseen taloutensa. Isoista toimijoista Treasury Wines ja Pernord Ricard ovat ilmoittaneet myyvänsä Australian-toimintansa.
”Viime vuodet eivät ole olleet helppoja. Vuoden 2021 sadonkorjuun aikana meillä oli vielä varastossa 2020 ja 2019 vuosikerrat ja myimme vasta 2018 vuosikertaa,” Langmeil Wineryn toimitusjohtaja Matthew McCulloch kertoo.
Langmeil Winery tunnetaan erityisesti Barossa Valleyn perinteisistä runsasrakenteisista punaviineistä, ja sen lippulaivaviini on The Freedom 1843 Shiraz. Se on valmistettu tiettävästi maailman vanhimmasta edelleen tuottavasta Shiraz-viinitarhasta.
Uuden-Seelannin viinit monipuolistuvat
Sauvignon blanc on pitkään ollut Uuden-Seelannin ykköstykki. Sitä se on vieläkin, mutta uudet rypälelajikkeet kasvattavat suosiotaan. Pinot noir vahvistaa asemaansa Central Otagossa, ja biodynaamiset sekä “low-intervention”-viinit kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän.
Chardonnay on nostanut profiiliaan erityisesti Gisbornen ja Marlborough’n alueilla, ja pinot gris tuo raikkaan, mutta sauvignon blancia huomattavasti hillitymmän vaihtoehdon viininystäville. Monet Uuden-Seelannin viinitalot ovat kiinnostuneita kehittämään nykyistä kevyempiä vaihtoehtoja vastaamaan kuluttajien muuttuneisiin tarpeisiin.
Viinimaana Uusi-Seelanti vaikutti pitkään olevan tehty teflonista. Maailman myllerrykset eivät näyttäneet vaikuttavan maan viineihin juuri ollenkaan, mutta heinäkuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä Uuden-Seelannin viinivienti laski 24 prosenttia määrällisesti ja 22 prosenttia arvossa, mikä saattaa viestiä epävarmoista ajoista maan viinituotannolle.
Alkina Wine Estates – Barossan uusi tähti
Tapahtumassa tuli eteen monta uutta tuttavuutta, mutta yksi nousi ylitse muiden. Öljy- ja kaasualalla rikastuneen argentiinalaisen miljardöörin Alejandro Bulgheronin (muun muassa Bodega Garzón) viinitila Alkina Barossassa oli selvästi Lontoon-tapahtuman puhutuimpia tuottajia.
Viinimaailman Avengers-joukoksikin kutsuttuun tehotiimin palkattiin muiden muassa chileläinen terroir-asiantuntija Pedro Parra, viiniköynnösten leikkauksen rokkitähti Marco Simonit sekä Bulgheronin oikea käsi, konsultoiva viinintekijä Alberto Antonini. A-listan viinijulkkisten haaliminen näyttää kantavan hedelmää.
Alkinan viinit onnistuvat taidokkaasti yhdistämään tiiviin rakenteen ja alueelle epätyypilliseen aromiprofiilin herkkyyden. Ne tuovat esiin erilaisten viinipalstojen hienovaraiset vivahteet, kuten tekstuurin, hienostuneen mausteisuuden ja eloisan hedelmän.
Alkinan viinit perustuvat mikroterroir-ajatteluun ja biodynaamiseen viljelyyn. Tilalla on 41 hehtaaria viinitarhoja 42 eri lohkossa, ja tavoitteena on ymmärtää jokaisen palstan yksilöllinen potentiaali. Tilan huippuviinit kuten Grenache-rypälelajikkeesta valmistettu Polygon No. 3 tulee vajaan 0,3 hehtaarin viinitarhalta ja kustantaa useita satoja euroja.