Beaujolais’n AOC-viinialue Ranskassa on tunnettu gamay-viineistään, varsinkin raikkaista ja kevyistä uuden sadon beaujolais nouveau -viineistään. Muutama viikko sadonkorjuun jälkeen tulevat viinit ovat helposti kulauteltavia ja ilmentävät kuluvan vuoden satoa. Ne nautitaan nuorina ja hyvin viilennettyinä. Vuonna 2021 sato jäi pieneksi hallan tuhottua Bourgognen viinialueita, eikä beaujolais nouveau -viinejä nähty lainkaan Suomen markkinoilla. Vuonna 2024 viinit saapuvat Alkon hyllyille 21.11.2024.
Beaujolais nouveaun valmistus
Beaujolais nouveau -viinit valmistetaan hiilidioksidimenetelmällä, joka mahdollistaa viinien nopean kypsymisen. Hiilidioksidimenetelmässä rypäletertut laitetaan käymisastiaan kokonaisina. Painovoiman ansiosta alimmaiset tertut murskautuvat, ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleissä olevan luonnonhiivan avulla. Käymisastiaan lisättävä hiilidioksidi vauhdittaa rypäleiden käymistä, jolloin valmistusprosessi nopeutuu.
Ruoan kanssa
Helposti juotavat nautiskeluviinit sopivat myös ruoan kanssa. Kevyet pastaruoat, pastasalaatit ja kevyet juustot sopivat raikkaan, hyvin viilennetyn punaviinin kanssa mutkattomasti.