viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Viinien verkko-ostaminen
Alkoholipolitiikka

Viiniharrastajat turhautuvat viinien verkko-ostamisen hankaluuteen

28.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tullin ulkomailta tulevien alkoholilähetysten tehovalvonta viivyttää niiden saapumista perille. Se on myös saanut kuluttajat vähentämään tilauksia, vaikka alkoholin tilaaminen ulkomailta on täysin laillista.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Onko alkoholin ostaminen ulkomailta laillista vai laitonta? Kuka maksaa verot ja mihin? Mistä saan tietoa? Viinilehden tekemän kyselyn mukaan puolet kuluttajista miettii viinejä tilatessaan lakiasioita ja tullausta.

Viinilehti kysyi viinien nettiostamisesta Facebookin viininharrastajien ryhmässä tammikuussa eli Tullin marraskuussa aloittaman tehovalvonnan aikana. Vastauksia tuli vajaat sata, ja niiden runsaus yllätti toimituksen.

Mikä ihmeen Tullin tehovalvonta? Tulli alkoi valvoa alkoholin nettikauppaa marraskuussa tehostetusti, jotta verkosta ostetusta alkoholista maksettaisiin valmisteverot Suomeen. Taustalla on se, että suomalaisten innostuivat pandemian aikana tilaamaan alkoholia ulkomailta ennennäkemättömästi.

Viranomaiset arvioivat, että verorahoja jää tilauksista saamatta. Tehovalvonta on saanut varsinkin viiniharrastajat päästelemään ärräpäitä, sillä toimitukset pysähtyvät Tulliin pahimmillaan useiksi viikoiksi – myös kaikki ne, joista verot on asianmukaisesti hoidettu. Ärräpäät eivät lentele sen vuoksi, ettei veroja haluttaisi maksaa, vaan siitä syystä, että lailliset toimijat ja toimitukset joutuvat syyniin.

Ympäripyöreitä vastauksia ja epäselviä ohjeita

Nettitilaajia sekoittavat kyselyn vastausten mukaan Valviran, Tullin ja poliitikkojen ympäripyöreys ja epäselvät kommentit – aivan kuin ostamista haluttaisiin tarkoituksella vaikeuttaa.

Valtatrendinä kyselyn vastauksista ilmenee kuluttajien turhautuminen tiedonpuutteeseen. Ulkomailta ja netistä tilataan pääsääntöisesti valikoiman perässä ja veroja haluttaisiin maksaa Suomeen – ajankohtaista tietoa toimintatavoista ei vain tunnu löytyvän mistään. Avoimissa vastauksissa moni vastaaja toivoo selkeyttä tiedonsaantiin ja EU-lakien noudattamista.

Miten lakia tulkitaan oikein? Haluaisin lyhyen yhteenvedon siitä, miten toimia, kun viiniä tilataan ulkomailta.”

Kuluttajat haluaisivat saada tietoa verkkokaupoista, joista tilaaminen olisi helppoa ja laillista: siis verkkokaupoista, jotka maksavat verot Suomeen. Kuluttajat kokevat, että tämä tieto on kuitenkin kiven alla ja hyvät verkkokaupat ovat kuin parhaat kanttarellipaikat – salaista isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle periytyvää tietoa, sillä niiden pelätään päätyvän sosiaali- ja terveysministeriön mustalle listalle.

Verokoukeroita ja alkoholipolitiikkaa

Tehovalvonnan vuoksi useat viininharrastajat ovat laittaneet tilauksensa hyllylle, koska he eivät tiedä miten toimia. Näin lailliset veroeurot jäävät kilahtamatta valtion kassaan.

Alkoholin tilaaminen netistä on laillista, kunhan joku maksaa siitä verot. Mutta täsmällistä tietoa menettelyistä on vaikeaa löytää ja sitä voi olla myös vaikeaa ymmärtää.

Jos viinien myyjä osallistuu tilauksen kuljetuksen järjestämiseen, hänen pitää myös huolehtia veroista. Tätä kutsutaan etämyynniksi. Jos taas tilaaja noutaa itse viinit ja järjestää kuljetuksen muuten, tilaajan täytyy itse tehdä tilauksesta ennakkoilmoitus ja asettaa vakuus Verohallintoon. Sen voi tehdä OmaVero-palvelussa. Verkkokaupat yleensä myös ilmoittavat, hoitavatko ne verot, vai jääkö verojen maksaminen tilaajan vastuulle. Tästäkään ei kuitenkaan ole mitään yleistä ohjenuoraa.

Miten ostan viiniä laillisesti? En osta tarjousten tai halvan hinnan vuoksi vaan valikoiman ja kotiinkuljetuksen vuoksi

Kun Suomi ja Ruotsi liittyivät EU:hun vuonna 1995, ne saivat poikkeuksellisesti alkoholimyynnin monopolin, vaikka EU:ssa on tavaran ja palveluiden vapaa liikkuvuus.

Etämyynnin laillisuudesta on Suomessa jankattu vuosikymmeniä. Se kertoo siitä, että asia on virkamiehille ja poliitikoille arka ja vaikea. Kuluttajien lienee myös vaikeaa ymmärtää, miksi alkoholia ei saa ostaa vapaasti EU:n alueelta, kun kaikkea muuta saa.

Kiista huipentui vuonna 2020, kun sosiaali- ja terveysviraston alainen valvontavirasto Valvira teki tutkintapyynnön kymmenestä Suomeen alkoholia myyvästä yrityksestä. Mikään tutkintapyynnöistä ei edennyt oikeuteen asti, sillä valtaosan tutkinta päätettiin vähäisyysperusteella. Selvyys asiaan tuli lopulta, kun vielä syyttäjäkin teki syyttämättäjättämispäätöksen.

Tiedonpuute muuttaa ostokäyttäytymistä

Kysyimme viininharrastajilta heidän ostotottumuksistaan Tullin tehovalvonnan aikana. Kyselyyn vastasi anonyymisti hieman alle sata kuluttajaa. Kyselyyn vastanneista lähes 49 % ostavat viiniä säännöllisesti ulkomailta (kuva 1) ja yli 50 % vastanneista miettii tilatessaan lakiasioita ja tullausta. (kuva 2)

Kuva 1

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 2

 

Lähde: Survey-pal kysely Facebookin viiniharrastajien ryhmässä (Viini.)

 

Lue lisää

Melkein vapaata kauppaa – tullin tehovalvonta pähkinänkuoressa

01.07.2023 Teksti Venla Rossi + kuva Shutterstock

Alkoholipolitiikka: missä mennään vaalien alla?

27.02.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Kolumni: Jäähyväiset etämyyntikiellolle

14.02.2023 Rikhard Sjöberg + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä