Yleinen

Sesongissa: nokkonen

22.04.2022 Taina Salovaara + kuva Laura Riihelä

Kevään hennoissa nokkosissa on hienostunut maku ja rutkasti hyödyllisiä ravintoaineita. Kurkkaa vinkit nokkosmetsälle ja viinivalintoihin.

Vinkit nokkosmetsälle

Varustaudu nokkoshortoiluun hanskoilla ja isolla korilla. Kun löydät hyvän apajan, kerää lehtiä kerralla koko kopallinen. Nokkonen hupenee reilusti kuumennuksessa, samaan tapaan kuin pinaatti. Neljän hengen keittoon tai muhennokseen uppoaa noin litra tiiviiksi paineltuja tuoreita nokkosen lehtiä. Kevään ja alkukesän nokkoset voi käyttää varsineen. Lehdistä parhaan makuisia ovat vaaleanvihreät latvaversot ja pienet lehdet. Toki lehtiä voi kerätä koko kesän ajan, mutta kauden edetessä niiden maku muuttuu kitkerämmäksi.

Nokkonen ja viini – näin onnistut

Nokkosella itsellään ei ole viinin kannalta isoja vaatimuksia. Nokkosta enemmän viinivalintaan vaikuttaa se, miten nokkonen on valmistettu – tai mitä siitä on valmistettu. Hentona raaka-aineena nokkonen ei pärjää liian voimakkaille viineille. Usein valkoviini on hyvä ratkaisu. Yksi johtolanka sopivan viinin valinnassa voi olla nokkosen ”yrttinen” aromikkuus. Hae viiniksi sellaisia valkoisia viinejä, joista voi erottaa samankaltaisia yrttisiä ja mausteisia vivahteita. Kokeile esimerkiksi Sauvignon Blanc -, Grüner Veltliner -, Roussanne-, Garganega- tai Albarinho-rypäleistä valmistettuja viinejä.

Herkullisia nokkosreseptejä

Nokkospasta

Nokkosletut

Lue lisää

Raparperi + viini: näin yhdistät ja onnistut!

15.05.2022 Taina Salovaara + kuva Laura Riihelä

Sardinia – herkuttelijoiden mystinen saari

14.05.2022 Mika Niinikoski + kuvat Susa Junnola

Piknikviinit kevääseen – tällä kertaa ilman kuplia!

13.04.2022 Viinilehden toimitus