Pasi Kiiskinen kumartuu kylmiössä olevan muovisammion ylle ja pöyhii sen sisältöä kaksin käsin. Ilmaan pöllähtää voimakas herukanlehtien tuoksu.
”Puna- ja valkoherukan lehdissä ei ole tuoksua, mutta mustaviinimarjassa on”, hän sanoo.
Viisikymppinen mies on kasvattanut marjapensaita 2000-luvun alusta asti, jolloin Kontiolahdella sijaitseva vanhempien kotitila siirtyi hänelle sukupolvenvaihdoksessa.
”Vanhempani olivat aloittaneet mustaherukan viljelyn jo vuonna 1980. Heillä oli hyvät reseptit ja minulla markkinointikokemusta, koska olin työskennellyt autokauppiaana. Näin mahdollisuuden kasvattaa toimintaa.”
Aluksi jatkettiin vanhempien kehittämien mehutiivisteiden – mustaherukka, karpalo ja tyrni – valmistusta. Vuonna 2005 Kiiskinen hankki yksinkertaiset hiilihapotuslaitteet ja kokeili niitä mustaherukanlehtijuomaan, joka oli tehty äidin vanhalla reseptillä.
Se oli täysosuma. Herukanlehtijuoma herätti ihastusta Joensuussa järjestetyssä keittiömestaritapaamisessa, jossa paikalliset tuottajat saivat maistattaa luomuksiaan huippuammattilaisille. Kiiskinen sai vinkkejä makeusasteen säätämiseen, ja seuraavana vuonna syntyi Lehtikuohun ensimmäinen kaupallinen versio.
Juoma on pysynyt samana alusta saakka, ja on Kontiomehun juomista ylivoimaisesti suosituin. Lehtikuohua löytyy Alkon lisäksi Prismojen, Citymarkettien, K-markettien ja muiden hyvin varusteltujen ruokakauppojen hyllyistä. Makeahko ja voimakastuoksuinen alkoholiton juoma on varsin juhlava, ja sitä meneekin eniten kaupaksi lakkiaisten, kesähäiden ja joulun aikaan.
Kontiomehulla on yhteensä 15 hehtaaria herukkapensaita. Niistä kahdeksalta kerätään marjaa – yritys valmistaa edelleen myös mehutiivisteitä – mutta seitsemän hehtaaria viljelyksistä on pyhitetty ainoastaan mustaherukan lehtien tuotantoon.
Lehdet kerätään alkukesästä, jolloin ne ovat rehevimmillään. Ikävä kyllä samaan aikaan marjapensaat kukkivat. Lehtien keräämisen yhteydessä irtoaa väkisinkin kukkia, jolloin marjasato putoaa vain murto-osaan.
”Jos haluaa käyttää lehtiä jalostukseen, marjanviljely pitää unohtaa”, Pasi Kiiskinen sanoo.
Kesäkuun aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta helteessä huhkivien mopopoikien ja -tyttöjen niskaan.
”Moni näistä paikallisista nuorista on ollut kesätöissä viisikin vuotta peräkkäin, vaikka keruuhomma onkin raskasta.”
Mustaherukan lehdet kerätään käsin muovikoreihin. Lehdet viedään kylmiöön ja kuljetetaan saman aamupäivän aikana uudenkarheisiin tuotantotiloihin Joensuun teollisuusalueelle.
Kun raaka-aine on laadukasta, ei kaivata monimutkaista prosessia. Tuoreet lehdet uutetaan kuumassa vedessä, ja sitten lisätään ”tietyt ainesosat”.
”Tarkemmin en kerro, sillä se on liikesalaisuus.”
Uutteeseen sekoitetaan makeutusaineeksi kidesokeria, ja se suodatetaan pari kertaa. Suurin ero legendaariseen Louhisaaren juomaan on se, että Lehtikuohun valmistuksessa ei käytetä hiivaa vaan sitruunahappoa, jotta tuote ei alkaisi käydä.
Koko prosessi kestää puolitoista vuorokautta, jonka päätteeksi juoma välivarastoidaan tuhannen litran säilytyssäkkeihin. Pullotetun ja hiilihapotetun Lehtikuohun säilyvyys on puoli vuotta, joten koko satoa ei pulloteta kauppojen hyllyille yhdellä kertaa, vaan Lehtikuohua valmistuu tasaiseen tahtiin ympäri vuoden.
”Tästä samasta pohjasta pystyisi tekemään eri variaatioita, mutta emme halua valmistaa kymmeniä erilaisia tuotteita”, Pasi Kiiskinen sanoo ja jatkaa:
”Mieluummin keskitymme volyymin kasvattamiseen.”
Mustaherukka tunnetaan ympäri maailmaa, joten alkoholittomalle juhlajuomalle voisi olla kysyntää myös ulkomailla. Koska Lehtikuohu hiilihapotetaan voimakkaasti, se on saanut kiitosta esimerkiksi suurissa tapahtumissa, joissa tervetuliaismaljat kaadetaan laseihin jopa varttitunti ennen nauttimista.
Mutta ei Lehtikuohu toki ole Kontiomehun ainoa kuplajuoma. Tarjolla on myös raparperia, mustikkaa, puolukkaa ja karpaloa sekä joulusesongin ajaksi mustaherukan lehdistä valmistettua glögiä.
Tiesitkö?
- Kontiomehu tuottaa vuosittain yli 100 000 litraa alkoholittomia kuohujuomia.
- Alkoholittomat kuohujuomat eivät koskaan parane vanhetessaan. Lehtikuohun säilyvyys on puoli vuotta.
- Mustaherukan lehtien kerääminen alkaa kesäkuun alkupuolella ja kestää 4–5 viikkoa. Marjat kypsyvät elokuussa. Aurinko antaa marjaan makeutta, mutta sää ei vaikuta lehtien aromeihin.
- Lehtikuohu sopii myös alkoholipitoisiin cocktaileihin.