Katso
Miltä viini näyttää? Arvioi ja katso väriä. Onko valkoviini mielestäsi hyvin haaleankeltaista vai kullankeltaista? Onko punaviinin väri mehumainen vai tummanpuhuva ja lähes läpinäkymätön? Värin näkee parhaiten valkoista vasten: laita viinilasin taakse valkoinen paperi tai katso sitä valkoisen pöytäliinan tai vaatteen edessä.
Haista
Älä arastele. Tunge nenä lasiin reilusti ja nuuhkaise syvään. Älä myöskään jätä nenääsi pitkäksi aikaa lasiin, sillä nenäsi turtuu nopeasti tuoksuille – samoin kuin sille käy paperitehtaiden läheisyydessä tai hajuvesiostoksilla.
Maista
Ota kulaus viiniä suuhusi. Älä niele heti vaan purskuttele viiniä suussasi. Miltä se maistuu? Vastaako maku tuoksua vai löydätkö aivan uusia aromeja? Kuivuvatko ikenet? Ikenien kuivuminen kertoo viinien tanniineista. Negatiivisesti latautuneet parkkihappomolekyylit imevät suussasi olevat – positiivisesti latautuneet – valkuaisaineet mukaansa ja jäljelle jää suuta kuivattava vaikutelma. Viinien hedelmähapokkuus puolestaan tekee viineistä pirteämpiä ja eloisampia. Hedelmähapot nostavat usein myös suussasi veden kielelle.
Fiilistele
Kun viini on maistettu kerran, on aika nauttia ja kokeilla sitä vaikkapa ruoan kanssa. Muuttuuko viinin maku, kun suussa on myös ruokaa? Mitkä aromit nyt maistuvat vahvemmin? Entä maistuuko viini toisella kulauksella tai tunnin päästä erilaiselta? Ensivaikutelmaan ei aina ole viineissä luottamista, vaan joskus viinin nyanssit ymmärtää vasta useamman kulauksen (tai lasillisen) jälkeen. Jälkivaikutelma on varsin tärkeä – se on se maku ja vaikutelma, joka jää suuhun ja maistuu parhaimmillaan vielä kotimatkallakin.