Opi viineistä

Zinfandel on pataruokien luottokumppani

13.09.2021 Viinilehden toimitus

Kalifornialaistuneesta lajikkeesta valmistetut lämmittävät viinit maistuvat syksyisten ja talvisten pataruokien seurassa. Zinfandel tosin taipuu monenlaisten ruokien kumppaniksi.

Mikä Zinfandel?

Zinfandel yhdistetään vahvasti Kaliforniaan. Sen väitetään olevan sieltä kotoisin, vaikka Vitis Vinifera -köynnössuku ei kuulu maan alkuperäkasvustoon. Todennäköisemmin lajike rantautui Yhdysvaltoihin Euroopasta Zinfardel-nimisenä 1820-luvulla.

Jo hieman tätä aikaisemmin Italian Pugliassa viljeltiin Kroatiasta lähtöisin olevaa Tribidrag-lajiketta, jonka paikallinen pastori oli nimennyt Primitivoksi. Kalifornian Zinfandelia ja Italian Primitivoa pidettiin pitkään omina lajikkeinaan. Vuonna 1967 amerikkalainen kasvipatologi Austin Goheen alkoi tutkia yhteyttä, mutta vasta vuonna 1994 modernit DNA-testit todistivat lajikkeiden olevan identtisiä.

Monimuotoinen rypäle – testaa myös rosee ja valkoviini

Kaliforniassa valmistettavien zinfandelien kirjo on moninainen. Alueen erikoisuus on white zinfandel: punaiset rypäleet poimitaan aikaisessa vaiheessa ja puristetaan pinkin sävyiseksi mehuksi, joka käytetään viiniksi valkoviinin tavoin. Hennon makeahko viini on mitä mainioin seurustelujuoma, mutta toimii myös maustetumman, itämaisen ruoan kera. Zinfandel-roseet tarjoavat puolestaan herkullisen parin salaattien ja jopa punalihaisen kalan seuraan.

Mehukasta hedelmäisyyttä ja pehmeitä tanniineja

Zinfandelista ja Primitivosta valmistettuja punaviinejä yhdistää mehevän muhevan, mehukkaan hedelmäisyyden ja melko korkean alkoholipitoisuuden lisäksi varsin pehmeät tanniinit. Tämän johdosta viinit ovat monikäyttöisiä ruokakumppaneita. Koska viinien tanniinisuutta ei tarvitse pehmentää ruoalle, ne toimivat oivallisesti myös kypsien pataruokien seurassa sekä hieman haastavina pidettyjen kasvisten kanssa. Melko täyteläisen suutuntuman ansiosta niissä riittää rakennetta myös pihvien seuraan. Hillomaisen marjaisen aromikkuuden johdosta ne istuvat maukkaasti riistaruokien ja kypsien, kovien juustojenkin kylkeen.

Zinfandel ABC

Synonyymit: Primitivo, Zagarese (Italia), Crljenak Kastelanski (Kroatia).
Aromit: Mustikka, karhunvatukka, tumma kirsikka, luumu ja kuivatut hedelmät. Makeat mausteet ja paahteisuus tammesta.
Tyyli: Pinkeistä puolimakeista raikkaisiin roseisiin ja suuntäyttävän lämminhenkisiin punaisiin.
Ikääntyminen: White zinfandel ja roseet parhaimmillaan nuorina ja raikkaina. Täyteläiset punaviinit ikääntyvät loistavasti ja aromit kehittyvät useita vuosia.
Suosi: White zinfandelit seurusteluun. Roseet salaateille. Runsaat punaiset yleisviineiksi kasvis- ja liharuokien, niin kypsien kuin punertavienkin seuraan.
Vältä: Liian kevyitä ruokia.

Kokkaa zinfandelin kaveriksi

Kurpitsa-linssipata

Tumma kanipata

Lue lisää

Kalimotxo – punaviinicocktailin uusi nousu

22.09.2021 Viinilehden toimitus

Barolo, Barbaresco ja muut upeat, italialaiset nebbiolot

20.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Pippurisen mausteinen syrah on riistakauden kruunaamaton kuningas

16.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock