viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Pihlajanmarjat- vinkit ja reseptit
Ruoka

Parhaat pihlajanmarjavinkit ja herkulliset reseptit

19.08.2021 Viinilehden toimitus

Pihlajanmarjat, nuo punaiset C-vitamiinipommit, haastavat niin viinin kuin ruoankin. Herkulliset marjat sopivat kuitenkin niin pää- kuin jälkiruoille – ja löytyypä niille viiniparitkin.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ota talteen parhaat pihlajanmajavinkit

Elo-syyskuussa alkaa pihlajanmarjojen kausi. Alkusyksyn pihlajanmarjoissa on vielä runsaasti karvautta, joka lientyy ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Kannattaa siis odottaa syksyn etenemistä ennen pihlajanmarjojen poimimista. Pihlajanmarjat voi myös pakastaa kitkeryyden lieventämiseksi. Mitä siis tehdä hankalan kuuloisista pihlajanmarjoista?

Hyytelöi. Yksinkertainen hyytelö syntyy pihlajanmarjoista keitetystä mehusta ja hillosokerista. Terästykseksi voi lisätä konjakkia, mausteeksi esimerkiksi vaniljaa, inkivääriä tai tähtianista.

Pakasta. Pihlajanmarjojen kirpeys kesyyntyy pakastimessa. Pakastetuista pihlajanmarjoista tehty survos on aromikas kastikkeiden ja jäädykkeiden pohja. Tuoreet tai pakastetut tertut koristavat riistaruokia.

Yhdistä omenaan. Pihlajanmarjat antavat potkua omenamehuun ja hilloon. Syysaamun smoothie syntyy jogurtista, parista omenasta ja kourallisesta pakkasen puremia pihlajanmarjoja.

Käytä ruoanlaitossa. Marjat sopivat hyvin niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin.

Kokkaile pihlajanmarjoista

Pihlajanmarjojen karvaalla maulla on taipumus korostaa myös viinin karvautta. Koska pihlajanmarjoja ei nautita sellaisenaan viinin kanssa, valintaa ohjaavat ruoan muut ainekset ja valmistustapa.

Testaa pihlajanmarjoja tiivisliemisen Normandialaisen kanapadan kanssa, missä pihlajanmarjat saavat kaverin omenoista. Lisänä tarjottavan pihlajanmarjahyytelön määrä ratkaisee, onko ruoka ystävä vai vihollinen viinille. Hyytelön sokeri peittää pihlajanmarjan karvautta. Karvauden tilalle tulee makeus, joka tekee tarjottavasta viinistä entistä tiukemman ja napakamman. Annostele siis hyytelöä lautaselle maltilla. Kanapadan seuraksi sopivat rotevat ja yrttisen mausteiset valkoviinit, ne pärjäävät tiivismakuisen pataruoan kanssa. Tai kokeile öljymäisen täyteläistä, hieman makeuttakin sisältävää viiniä Pinot Gris -lajikkeesta.

Normandialainen kanapata

Pihlajanmarjat ovat herkullisia jälkiruoissa. Valmista niistä vaikkapa omena-pihlajanmarjatrifle. Triflen viinivalintaa ohjaava tekijä on sen makeus. Jotta viini ei jää jälkiruoan jalkoihin, tulee sen olla ruokaa makeampaa. Makeuden lisäksi triflen kumppanista kannattaa etsiä omenaisia ja paahteisia vivahteita, jolloin viini istuu maukkaasti jälkiruokaan. Tai mikset hakisi viinistä marjaisia aromeja täydentämään pihlajanmarjan makua? Kuplat viinissä ovat hyvä vaihtoehto, ne raikastavat kermaisen jälkiruoan suutuntumaa.

Omena-pihlajanmarjatrifle

 

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä