Yleinen

Silli on kesän kunkku! Katso herkulliset sillireseptit

24.06.2021 Viinilehden toimitus

Sillillä on Suomessa kaksi vuotuista sesonkia, joulu ja juhannus, sekä pitkä historia osana suomalaista ruokakulttuuria. Kesällä silli on parhaimmillaan uusien perunoiden kanssa, mutta siitä on paljon muuhunkin.

Silli (Clupea harengus) on ollut osa suomalaista ruokakulttuuria jo parin vuosisadan ajan. Suomalaisten tavat käyttää silliä ovat ottaneet vaikutteita aikojen saatossa niin venäläisestä kuin skandinaavisestakin kulttuurista ja saatavuudesta riippuen silli on ollut Suomessa joko herrojen herkku tai duunarin ruoka. Maassamme oli aiemmin myös vahva silliteollisuus, joka muovasi sillin käyttöä. Nykyään ainut täysin kotimainen valmistaja on Sillikonttori, jonka Uudenkaupungin tiloissa valmistetaan myös esimerkiksi Jalostajan sillituotteet.

Jouluna silli on osa kalapöytää ja sillisalaattia. Kesällä silli taas maistuu uusien perunoiden kanssa. Kokeilunhaluiset tarjoavat silliä myös juhlissa voileipäkakussa tai alkupalana jäädykkeen muodossa. Ruokapöydässä viini ja silli eivät ole ystäviä keskenään. Maustettujen, marinoitujen ja suolaisten sillien voimakas maku on vain liikaa viinille. Joulupöydässä silliherkut juttelevat huomattavasti sujuvammin oluen tai snapsin kanssa.

Kesän sillireseptit

Sillijäädyke

Näkkäri ja matjessilli

 

Lue lisää

Joulupöydän viinit – mitä viiniä tarjota jouluruokien kanssa?

21.12.2020 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

5 x kuohuviini ja samppanja uuteenvuoteen

21.12.2020 Viinilehden toimitus

Täyteläinen punaviini ja juustolautanen – täydelliset kumppanit!

Kaupallinen yhteistyö

14.12.2020 Viinilehden toimitus