Koivunmahla – elämän eliksiiriä ja kesäjuomia
Koivunmahla virtaa puun juurista oksiin ennen lehtien puhkeamista ja paras aika mahlan juoksuttamiseen on huhtikuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Koivun mahla mielletään virkistävänä, terveellisenä ja jopa parantavana juomana, vaikkakin se on 99-prosenttisesti vettä. Koostumuksesta yksi prosentti on glukoosia, fruktoosia, erilaisia hedelmähappoja ja hivenaineita.
Kautta historian koivumahlaa on käytetty luonnonlääkkeenä ja -juomana, nykyään sitä hyödynnetään myös kosmetiikkateollisuuden raaka-aineena. Mahlan nauttiminen saattaa auttaa koivun siitepölyallergiaan, lisätä vastustuskykyä ja Keski-Euroopassa sitä käytetään myös kehon puhdistukseen kuona-aineista. Tieteellistä näyttöä mahlan terveysvaikutuksista ei kuitenkaan vielä ole.
Koivumahla on joka tapauksessa erinomainen janojuoma ja miedon makunsa ansiosta mainio pohja alkoholittomille kesäjuomille, joita voi maustaa makunsa mukaan.
Kaupunkilaiskuluttajien iloksi koivumahlaa myydään luontaistuote- ja ruokakaupoissa valmiiksi pullotettuna, hyvin säilyvänä versiona. Jos valutat mahlaa itse, kysy maanomistajalta lupa. Mahlan kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.