Valitse Tokaji-viinit aperitiiviksi tai jälkiruokapöytään – maista nämä!

Tokaji-viinit ovat Unkarin tunnetuimpia kansallisaarteita. Omintakeiset viinit sopivat erinomaisesti jälkiruoaksi tai aperitiiviksi, mutta ne ovat myös ruokapöydän moniottelijoita ja sopivat myös suolaisille ruoille. Rypälelajike ja makeusaste määrittelevät viinin käyttötarkoituksen.

09.04.2021 Kalle Naatula + kuva Shutterstock

Tokaji
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Tokajin päärypälelajikkeet ja pääviinityylit

Unkarin koiliskulman Tokaj-Hegyaljan alueen makeita valkoviinejä ylistetään maan kansallislaulua myöten.

Tokaji-viinien päärypälelajikkeet ovat Furmint, Hárslevelü ja Sárga Muskotály. Alueella rypäleet nauttivat auringon paisteen ja tuulien sekä jokien nostattamien sumujen vuorovaikutuksesta. Kosteuden ja sumun tuoma botrytis-jalohome puhkoo rypäleisiin pieniä reikiä, jolloin päivien kuumuudessa niistä haihtuu nestettä. Näin aromiaineet ja sokerit konsentroituvat. Botrytis tuo rypäleisiin myös omintakeista aromikkuutta.

Tokajissa tällaisia jalohomeen koskettamia rypäleitä kutsutaan Aszú-rypäleiksi.

Makeiden tokaji-viinien pääviinityylit ovat aszú, eszencia ja szamorodni.

Puttony-luokitus perustuu jäännössokeripitoisuuksiin

Intensiivisten aromikkaiden, makeiden aszú-viinien luokitusjärjestelmä perustuu jäännössokeripitoisuuksiin, joita merkitään puttonyoksin. Termi juontaa ikivanhasta tavasta valmistaa tokaji aszúa: mitä useampi poimintakorillinen (puttony) Aszú-rypäleitä lisätään tynnyrilliseen käyvää mehua tai perusviiniä, sitä makeampaa viiniä saadaan.

Myöhemmin keksittiin tehdä Aszú-rypäleistä massaa, jonka lisäyksellä voidaan säätää viinien makeutta.

Vuoteen 2013 saakka puttony-luokkia oli kolmesta kuuteen. Uudistuksen jälkeen jäivät vain viiden (sokeria vähintään 120 g/l) ja kuuden (sokeria vähintään 150 g/l) puttonyoksen merkinnät. Tosin kolmen (sokeria vähintään 60 g/l) ja neljän (sokeria vähintään 90 g/l) puttonyoksen viineistä saadaan nauttia vielä pitkään, sillä vanhempia vuosikertoja myydään edelleen.

Eszencia (sokeria vähintään 450 g/l) taasen valmistetaan yksinomaan Aszú-rypäleistä vapaasti valuneesta mehusta, joka otetaan talteen ennen rypäleiden työstämistä Aszú-massaksi. Eszenciassa on vain jokunen prosentti alkoholia. Nektari on niin harvinaista herkkua, että sitä nautitaan usein lusikalla.

Szamorodniin taasen ei lisätä Aszú-massaa. Se voi sisältää sekä jalohomeisia että homeettomia rypäleitä, ja olla makeaa édesiä (sokeria vähintään 45 g/l) tai kuivaa szárazia (sokeria enintään 9 g/l). Viimeksi mainittu on usein verrattavissa paahteisen pähkinäisiin ja kuiviin sherryihin.

Lisäksi Unkarin kuivat furmint- ja hárslevelü-viinit nostavat päätään. Niiden joukossa on upeita, omintakeisen aromikkaita ja hersyvän hapokkaita viinejä. Ruokapöydässä nämä ovat moniottelijoita.

Tokaji

Lajikkeet: Furmint, Hárslevelü, Sárga Muskotály, Zéta, Kabar ja Kövérszőlő.

Aromit: Sitruuna, omena, mandariini, persikka, aprikoosi, hunaja, pähkinät sekä makeat mausteet.

Tyyli: Kuivista valkoisista aina todella makeisiin.

Ikääntyminen: Nauti kuivat, raikkaan aromaattiset viinit nuorina. Runsaan hedelmäiset ikääntyvät vuosia. Makeat kehittyvät vuosikymmeniä. Intensiiviset aszút sekä eszenciat lähes ikuisia.

Suosi: Kuivat, valkoiset aperitiiviksi sekä kala- ja äyriäisruoat, myös itämainen keittiö. Szamorodneista etenkin száraz koville ja suolaisille juustoille ja pikkusuolaiset. Maltillisen makeat viinit pateille ja grillattu vaalea liha. Makeammat aszút suklaa- ja hedelmäjälkiruoille, sinihomejuusto. Intensiivisimmät aszút ja eszenciat sellaisenaan.

Maista nämä:

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.