Opi viineistä

Chardonnay on jälleen trendikäs – Näin valitset sille täydellisen makuparin!

02.04.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Vuosien chardonnay-välttelyn jälkeen kelkka on kääntynyt ja tammitettu chardonnay on jälleen ihanaa herkkua ja maistuu mitä erinomaisemmin erilaisten ruokien kanssa.

Viinitrendit kulkevat useasti käsi kädessä ruokatrendien kanssa. Nyt klassisten, sielua lämmittävien lohturuokien aikana viinivalinnatkin kallistuvat tyylikkäiden klassikoiden pariin.

Mikä Chardonnay?

Ranskan Bourgognesta lähtöisin oleva Chardonnay on yksi maailman viljellyimmistä rypäleistä. Sitä viljellään lähestulkoon jokaisessa viinejä tuottavassa maassa, eikä ihme: onhan se viininviljelijän ja -tekijän kannalta varsin kiitollinen rypäle.

Chardonnay kypsyy aikaisin ja jää vain harvoin raa’aksi. Aikaisena lajikkeena se tosin altistuu keväthalloille ja kosteissa olosuhteissa myös homeelle. Jos kosteus saapuu vasta syksyllä, ei aikaisin kypsyvällä Chardonnaylla ole huolta. Haluttaessa Chardonnaysta saadaan myös varsin suuria satomääriä laadun suuresti kärsimättä.

Rypäleen ominaisaromit ovat varsin neutraalit, joten viini saa arominsa pitkälti kasvupaikan ja viininvalmistuksessa tehtyjen valintojen kautta.

Chardonnaysta valmistettavien viinien kirjo on laaja. Se on yksi kolmesta yleisimmistä samppanjan valmistukseen käytettävistä lajikkeista. Blanc de blanc -samppanja on valmistettu vain Chardonnay-rypäleestä. Myös Champagnen maakunnan ulkopuolella rypäle on suosittu kuohuviinien valmistuksessa – yksinään tai sekoituksissa.

Kuplimattomien viinien kirjo ulottuu viileissä olosuhteissa tuotetuista kepeän raikkaista, terästankeissa valmistetuista, eloisista viineistä aina lämpimien alueiden tuhdin tammisiin ja tuntuvan kermaisiin, pähkinäisiin ja voi-aromisiin viineihin – ja kaikkiin siltä väliltä. Valmistetaanpa Chardonnaysta myös tyylikkäitä makeita jalohomeen aateloimia herkkuja.

Chardonnay-viinit ovat upeita ruokaseuralaisia

Tyylien kirjo tekee lajikkeesta myös monikäyttöisen ruokaseuralaisen. Tyylikkäät samppanjat ja kuohuviinit ovat mainioita juhlien aperitiiveja sekä hienostuneiden kala- ja äyriäisruokien seuralaisia.

Raikkaan hedelmäiset, ei-tammiset viinit maistuvat vaaleiden kalojen ja selkeämakuisten äyriäisruokien seurassa.

Runsaat, eksoottisen hedelmäiset versiot esimerkiksi uudesta maailmasta soveltuvat seurusteluun ja ovat erinomaisia yleisviinejä noutopöytään.

Tuhdit, tammitetut chardonnayt maistuvat punalihaisen kalan ja erityisesti paistetun tai grillatun vaalean lihan seurassa.

Chardonnay-info

Synonyymeja: Morillon, Gamay Blanc, Melon d’Arbois

Aromit: Melko neutraali, omena, päärynä, meloni, sitruuna, greippi. Malolaktisen käymisen kautta voi, kerma, toffee. Tammikypsytyksestä paahteisuus, makeat mausteet.

Tyyli: Raikkaan hedelmäisiä kuohuviinejä. Kaikkea kevyen hedelmäisistä, ryhdikkään hapokkaista aina eksoottisen hedelmäisiin ja kermaisen paahteisiin viineihin. Myös makeita viinejä.

Ikääntyminen: Hedelmäiset viinit parhaimmillaan nuorena. Klassinen chablis ja tammiset yksilöt kestävät varastointia jopa vuosikymmeniä.

Suosi: Kuohuviinit ja samppanjat aperitiivi tai hienostuneet kalaruoat. Kevyemmät, ei-tammiset viinit ja vaaleat kalat, äyriäiset. Tuhdimmat, tammiset chardonnayt ja punalihaiset kalat tai vaaleat lihat.

Kokkaile chardonnayn kanssa ainakin nämä:

Jokirapuraviolit

Cannelonit kalkkunatäytteellä

Vastaavia artikkeleita

Halloum on grillistä tuttu – parita sille nämä viinit!

21.06.2021 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Kesän viileimmät viinicocktailit – hyödynnä hanaviiniä!

17.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Viinilehden Vuoden hanaviini on valittu! Katso voittajapunkku ja -valkkari

16.06.2021 Viinilehden toimitus