Kasvuympäristö ja viinintekijä määrittelevät Tempranillo-rypäleen luonteen. Tyylisuunnasta riippumatta tempranillo-viinejä leimaavat varsin matalat hedelmähapot, kypsät tanniinit ja melko täyteläinen rakenne.
Perinteisen tyylin tempranillolle on tunnusomaista tuntuva tammisuus, joka useimmiten jopa peittää viinin hedelmäisyyttä. Tällaisten viinien seuraan kannattaa valita hyvin selkeäpiirteisiä ruokia. Makeita elementtejä kannattaa välttää, sillä ne syövät viinin hedelmäisyyttä ja korostavat sen tammisuutta. Viinistä voi siten tulla jopa ontto.
Kokeile perinteisen tyylin tempranillojen seurana vaaleita lihoja paistettuna tai grillattuna yksinkertaisten sieni- tai juureslisukkeiden kera.
Vanhaan tyylisuuntaan verrattuna modernit tempranillot ovat rakenteeltaan tiiviitä, intensiivisen hedelmäisiä ja hapokkaampia Näitä viinejä yleensä vain sävytetään tammen paahteisella aromikkuudella. Modernit tempranillot sopivat myös runsasmakuisellekin ruoalla, eivätkä ne hermostu hieman makeista vivahteistakaan. Modernit tempranillot nauttivat etenkin tumman lihan ja muhevien lisukkeiden sekä runsasmakuistenkin kasvisruokien seurasta.
Tempranillo on tyylistä riippumatta mainio kumppani koville ja suolaisille juustoille.
Legendan mukaan Tempranillo kulkeutui Espanjaan ranskalaisten trappist-munkkien mukana Bourgognesta. Ensimmäiset luotettavat merkinnät kuitenkin kertovat sen kotipaikaksi Espanjan Riojan ja Navarran. Espanja onkin lajikkeen kuningaskunta, ja sen levinneisyyttä muualle viinimaailmaan voidaan pitää melko mitättömänä. Ainoastaan Portugalissa lajiketta viljellään merkittäviä määriä. Euroopan ulkopuolella sitä tapaa vain satunnaisesti. Tempranilloon sekoitetaan varsin usein pieni määrä muita lajikkeita antamaan lisävivahdetta.
Tempranillo
Tunnetuimmat synonyymit: Tinto Fino, Ull de Llebre, Cencibel, Tinta del País (Espanja), Tinta Roriz, Aragonez (Portugali).
Aromit: Mansikka, mustaherukka, luumu, sikari, nahka, eläimellisyys, kermatoffee sekä makeat mausteet kuten vanilja.
Tyyli: Keskitäyteläisestä melko täyteläiseen, myös roseita.
Ikääntyminen: Juotavissa jo nuorena, mutta kestää varastointia.
Suosi: Kehittyneille yksinkertaiset ja selkeämakuiset liharuoat. Nuoremmille aromikkaammat tummat lihat runsaine lisukkeineen. Myös tiivismakuiset liha- tai kasvispadat ja -höystöt. Molemmille kovat, suolaiset juustot sekä täyteläiset pastat.
Vältä: Kehittyneiden viinien seurassa ruoan makeita elementtejä. Nuoremmilla hentoja makuja. Molemmilla tyyleillä polttavia mausteita.
Lihamureke
neljälle
valmistelut 15 min. + kypsennys 1 h
500 g naudan ja/tai porsaan jauhelihaa
0,5 dl kermaa
0,5 rkl savupaprikajauhetta
1 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
100 g aurinkokuivattua tomaattia
100 g Manchego-juustoa
1 kananmuna
öljyä
100 g serranokinkkua viipaleina
1. Sekoita jauhelihan joukkoon kerma, paprikajauhe, suolaa ja pippuria. Anna maustua sillä aikaa kun valmistelet muut ainekset.
2. Hienonna aurinkokuivattu tomaatti. Raasta juusto hienoksi. Sekoita juustoraaste ja tomaatti lihan joukkoon.
3. Riko kananmunan rakenna ja lisää murekemassaan. Sekoita tasaiseksi.
4. Voitele murekevuoka öljyllä. Vuoraa murekevuoka serranokinkulla. Kaada murekemassa vuokaan ja taita kinkkusiivut murekkeen pintaan.
5. Kypsennä lihamureketta 150-asteisessa uunissa noin 1 tunnin ajan.
6. Koristele mureke oliivi-salviamurulla. Kaada lasiin herkullinen tempranillo ja nauti!
Oliivi-salviamuru
valmistelut 10 min + kuivaus 2 h
100 g mustia oliiveja
10 lehteä tuoretta salviaa
0,5 dl korppujauhoa (tai japanilaista panko-jauhoa)
1. Kuumenna uuni 130-asteiseksi.
2. Valuta ja kuivaa oliivit. Levittele oliivit ja salvian lehtiä leivinpaperilla suojatulle uunipellille.
3. Kuivaa oliiveja ja salviaa 130-asteisessa uunissa noin 2 tuntia tai kunnes ovat rapeita.
4. Jäähdytä kuivatut oliivit ja jauha tehosekoittimella hienoksi muruksi. Lisää joukkoon vielä leipämuruja ja aja tasaiseksi.
5. Ripottele murua kypsän lihamurekkeen pintaan ennen tarjoilua.