Kalimotxo – punaviinicocktailin uusi nousu

Kalimotxo [ka.li.mo.tʃo] on espanjalainen klassikkococktail, joka pitkään kärsi huonosta maineesta. Nyt kalimotxo on herännyt henkiin.

22.09.2021 Viinilehden toimitus

Kalimotxo
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Kalimotxo, kuten monetkin muut cocktailit, syntyi tarpeesta peittää huonoa alkoholin makua jollakin muulla. Huonolaatuisen viinin makuvirheitä korjattiin Coca-Colalla, ja näin saman määrän sekä punaviiniä että kolaa sisältävä cocktail oli syntynyt. Nykyään makuvirheitä ei enää tarvitse peittää,  mutta cocktail on jäänyt elämään ja nauttii suosiota erityisesti Espanjan baski-alueella.

Helppo ja yksinkertainen juoma on turhaan ollut huonossa maineessa, sitä ei nimittäin tarvitse valmistaa automaattisesti huonosta viinistä. Nappaa hyllystä esimerkiksi Riojan tempranillo, sekoita joukkoon jääkylmää kolaa ja tarjoile ison jääkuution kanssa. Kokeile rohkeasti eri viinejä ja vaihda vaikkapa Coca-Cola pientuottajien kolajuomiin.

Ainekset:
Punaviiniä (esim. Riojan tempranillo)
Coca-Colaa
Jäitä
Koristeeksi: mintun tupsu tai appelsiinin kuoripala

Valmistustapa:
Mittaa lasiin sama määrä punaviiniä ja Coca-Colaa, lisää jää(t) ja sekoita. Koristele.

Lue myös

nebbiolot

Nautittavat nuoret nebbiolot

Helposti lähestyttävien punaviinien suosio on kasvanut. Se on tarkoittanut muutosta Piemonten jykevien punaviinien profiilissa.

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.