Ruokaviinien aatelia
Toscanasta tulevat chiantit tunnetaan ympäri maailmaa, eikä ihme: ne ovat herkullisia, persoonallisia – ja paraatiesimerkkejä kirpsakan hapokkaista italialaisista punaviineistä, jotka ruoka saa syttymään täyteen loistoon. Chiantien aromeista voi löytää kirsikkaa, yrttejä ja mausteita – ja viinit viihtyvätkin loistavasti tomaattipohjaisten pastojen, pizzojen ja muhkean bistecca fiorentina -pihvin kyljessä. San Michele a Torri Chianti Colli Fiorentini on täysosuma myös vasikanmaksalle. Jos liha ei maistu, tryffelirisotto sopii erinomaisesti tälle helposti lähestyttävälle, silti mukavan luonteikkaalle chiantille. Tai kokoa herkullinen juustolautanen ja nauti tummuvista illoista! Viinin tarjoilulämpötilaksi sopii 16–18 astetta.
Chiantia Firenzen kukkuloilta
Postikorttimaisemistaan ja taideaarteistaan tunnetun Toscanan sydämessä sijaitseva Chiantin alue koostuu kahdeksasta eri alueesta. Jo 1200-luvulla viineistään tunnettu Chianti Classico on näistä tunnetuin. Tänä päivänä tasokkaita chianteja tulee myös Firenzen liepeiltä, niin ikään Italian viinien korkeimpaan DOCG-laatuluokkaan kuuluvalta Colli Fiorentinin alueelta.
Moneen otteeseen palkitun Fattoria San Michele a Torri -viinitilan Chianti Colli Fiorentini on vasta toinen Colli Fiorentinin alueen chianti Alkon valikoimissa – ja täyttä luomua. Heleän rubiininvärisen viinin aromaattisuus herättää ruokahalun saman tien. Tuoksuprofiililtaan nuorekkaan viinin aromimaailmaa hallitsee marjaisuus: punaherukka, karpalo ja hapankirsikka. Sen ohella viinissä on ruusumaista ja maustepippurista aromia. Keskitäyteläisessä, raikkaassa ja musteisessakin maussa tuntuu mausteinen loppupuraisu. Ja ne hapot ja tanniinit asettuvat heti kun lautasella on ruokaa.
San Michele a Torri Chianti Colli Fiorentini 2019
15,98 €
0,75 l
Ihana, hapokas Sangiovese!
Tämän viinin kulmakivi on Toscanan ylpeys, Sangiovese-rypäle. Jo Chiantin alueen tuotantosääntö edellyttää, että viineissä on vähintään 70 prosenttia Sangioveseä (Classico-alueella 80 %). Loppu voi olla paikallisia punaisia lajikkeita eli Canaioloa, Colorinoa ja Ciliegioloa, tai kansainvälisiä rypäleitä Cabernet Sauvignonia, Syrah’ta ja Merlot’ta. Chiantin voi myös valmistaa yksinomaan Sangiovesestä. Sen sijaan aikoinaan chianteihin sekoitetut – ja laatua heikentäneet – valkoiset rypäleet on sittemmin miltei unohdettu, ja Classico-alueella kielletty.
Historiaa ja arkkienkeleitä
Parikymmentä kilometriä Firenzestä luoteeseen sijaitsevassa San Michele a Torrin kylässä viininvalmistuksella on hyvin pitkät perinteet. Kylän mukaan nimetty Fattoria San Michele a Torrin viinitila vaaliikin alueen perinteitä ja henkistä perintöä – aina Chianti Colli Fiorentini -viinin etikettiä myöten. San Micheleä eli arkkienkkeli Mikaelia esittävä etiketti linkittyy kylään keskiajalla rakennettuun ja sittemmin tuhottuun linnaan, joka otti nimensä Mikaelilta ja tuli näin antaneeksi nimen koko kylälle. Firenzeläisen taidemaalarin Francesco Botticinin (1446–1497) tekemä alkuperäinen arkkienkelimaalaus on yhä esillä Uffizin taidegalleriassa.