viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Lasillisella
Ihmiset

Angelo Negro – vastuullinen viiniperhe

27.05.2024 Heidi Kleemola + kuva Sanna Lehto

Piemontelaistuottaja Angelo Negro on saanut Equalitas-sertifikaatin vastuullisuudesta viininviljelyssä ja työoloissa. Emanuela Negro pyörittää viinitilaa vanhempiensa ja veljiensä kanssa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

”En ollut lapsena lainkaan päiväkodissa, vaan kasvoin viinitarhoilla. Vanhassa valokuvassa poseeraan noin kolmivuotiaana nebbiolo-pullon kanssa. Jossain muualla vanhemmat ehkä suljettaisiin tästä hyvästä vankilaan. Piemontessa on kuitenkin erilaista. Työnsin jalkani rypäleiden sekaan jo yksivuotiaana”, Emanuela Negro kertoo.

Angelo Negro on tuottanut viinejä Italian Piemontessa 1670-luvulta asti. Emanuela pyörittää tilaa vanhempiensa ja kolmen veljensä kanssa. Perhetila on keskittynyt viime vuodet kestävään viinintuotantoon. Tilalle on myönnetty italialainen Equalitas-sertifikaatti, joka on todistus vastuullisuudesta niin viininviljelyssä kuin työoloissa. Hiili- ja vesijalanjäljen raportoimisen lisäksi tilan täytyy muun muassa osoittaa eettisyytensä työnantajana. Equalitas on yksi ensimmäisistä sertifikaateista, jotka mittaavat erityisesti viinitilojen vastuullisuutta.

”Sertifikaatti on ollut meille tärkeä saavutus, koska sen avulla voimme todistaa työskentelyfilosofiamme. Kiinnitämme paljon huomiota työoloihin alkaen esimerkiksi siitä, että työntekijöidemme käytössä on palautelaatikko, jonka avulla voimme keskustella työntekoon vaikuttavista asioista. Angelo Negro on kuin suuri perhe. Osa työntekijöistämme on ollut meillä yli 20 vuotta.”

Viime sadonkorjuu oli Piemontessa vaikea kuivuuden takia. Ilmastonmuutoksen seurauksena Angelo Negroon siirtänyt tarhojaan Murazzanosta korkeammalle ja viileämmälle Langan alueelle.

Tila panostaa tarhojensa elinvoimaisuuteen eikä käytä köynnösten viljelyssä kemikaaleja ja tuholaismyrkkyjä. Jokaiselta tarhalta valmistetaan oma viininsä, jotta kunkin tarhan terroir tulee esiin.

Talon tarhoilla kasvaa vain paikallisia lajikkeita. Emanuelan isä Giovanni Negro alkoi viedä Arneis-lajikeviiniä Britanniaan jo 1970-luvulla.

”Silloin kaikki päivittelivät, että isäni on seonnut, kun ei keskity Nebbioloon. Mutta isäni on luonteeltaan kuin tulivuori, täynnä energiaa ja uusia ideoita. Hän halusi tehdä Arneisista lajikeviiniä eikä pitää sitä vain houkuttelemassa lintuja tarhoilla. Nyt Arneis on valkoisten lajikkeidemme kuningas.”

Emanuelan ei tarvitse miettiä omaa suosikkilajikettaan.

”Nebbiolo on kuin kokonainen universumi tutkittavaksi. Kun avaa pullon nebbioloa, voi saada hyvin erilaista viiniä riippuen siitä, millaisessa maaperässä köynnös on kasvanut. Minulle nebbiolo on joka kerta uusi tutkimusmatka.”

Lue lisää

Järjestä burger-bileet!

Kaupallinen yhteistyö

19.02.2024 Viinilehden toimitus

Klassikot syyskauden ruokapöytään: baroloa ja riistakäristystä

Kaupallinen yhteistyö

11.10.2023 Viinilehden toimitus

Astetta superiorempi arki: tuunatut raviolit ja herkulliset ripasso superioret

Kaupallinen yhteistyö

11.04.2023 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä