Top-viinit

6 x vappuviini

14.04.2020 Kalle Naatula + Kuvat Laura Riihelä, Sami Piskonen ja Sami Repo

Vappuviini mietinnässä? Koostimme parhaat ruoka-viiniparit vapun viettoon. Tällä kattauksella herkuttelet aperitiiveista vappumunkeille. Löydä täydellinen vappukuohuviini, roseeviini, valkoviini ja sake!

Vappua vietetään tänä vuonna hyvin erilaisissa tunnelmissa. Yksi pakkaa eväät tai hakee noutoruokaa ja suuntaa perheen kanssa rauhaisaan piknik-paikkaan, toinen levittää viltin olkkarin lattialle tai parvekkelle ja loihtii herkut kotikeittiöstä. Ystävät saadaan mukaan videopuhelulla.

Niin tai näin, vappuna malja keväälle kohoaa naposteltavien seurassa. Tällä kuuden makuparin kattauksella herkuttelet aperitiiveista vappumunkeille.

Vappukuohuviinit Itävallasta

Vappu on tunnetusti kuplajuomien kulta-aikaa. Tyylikkäissä samppanjamenetelmällä valmistetuissa kuohuviineissä ja samppanjoissa maistuu juhlahumu. Kuohuviinit ovat myös varmimpia viinivalintoja silloin, kun tarjolla on kattaus monen makuisia ruokia. Juuri nyt itävaltalaisten kuohuviinien ympärillä on erityisen hyvä pöhinä, joten tässä pari löytöä Itävallasta.

Loimer Extra Brut

Alkon tuotenro: 913937

Kuohuviini Itävalta
29,49 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Szigeti Pinot Noir Rosé Brut 2017

Alkon tuotenro: 573317

Kuohuviini Itävalta
16,99 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
one-point Created with Sketch. 1
Edullinen ostos
Lue lisää

Vinkki! Nämä kuplajuomat toimivat mainiosti vappuaterialla aina jälkiruokaan saakka.

Parsa, uppomuna ja txakoli

Parsa kuuluu kevääseen. Se saa oivallisen kaverin uppomunasta sekä kylmäsavulohesta. Niiden pesänä toimii rapea salaatti tai hapanjuurileipä. Kastikkeeksi passaa superhelppo sitrusvoi.

Annoksen kylkeen istuu aromaattinen ja terhakan hapokas kuiva valkoviini. Esimerkiksi suomalaisten “kansallisvalkoviini” riesling tai kypsän hedelmäinen sauvignon blanc on paikallaan. Yllätyksellisempi valinta on Baskimaan erikoisuus, rapsakan omenainen ja sitruksinen txakoli.

Hiruzta Txakolina 2018

Alkon tuotenro: 565877

Valkoviini Espanja
15,98 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
minus-one-point Created with Sketch. -1
Kallis
Lue lisää

Vapun napostelulautanen

Ruokaisa ja näyttävä napostelulautanen syntyy vaivattomasti. Lihaleikkeleet sekä kovat, suolaiset ja pitkään kypsytetyt juustot ovat viiniystävällistä naposteltavaa parhaimmillaan. Kasaa lautaselle ilmakuivattua ibericoa ja mortadella-makkaraa sekä pitkään kypsyneitä manchego- ja cheddar-juustoja. Niiden seurassa maistuvat sokerisuolatut, paahdetut pähkinät.

Kokkailuinnon iskiessä, voit paahtaa pannulla mieluisia sieniä, ripotella niille pikkiriikkisen chiliöljyä sekä pinjansiemeniä ja kietaista komeuden rapean salaatin sisään – pikantit sienisalaattiveneet ovat myös helppo ja maukas sormiruoka.

Tällaiselle sortimentille sopivat monenlaiset viinit mutta suosittelen kääntämään katseet mehevän hedelmäisiin tai kypsän marjaisiin, raikkaan hapokkaisiin punaviineihin. Esimerkiksi modernit mehukkaat espanjalaiset tai lounais-ranskalaiset toimivat hyvin. Lisäksi vapun napostelulautasen kyljessä hurmaa kypsä ja täyteläisenpuoleinen roseeviini.

Malasenda Roble 2018

Alkon tuotenro: 499427

Punaviini Espanja
14,98 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Lunar Apogé Tavel 2018

Alkon tuotenro: 431157

Roseeviini Ranska
18,98 €
0.75 l
Artboard Created with Sketch.
minus-two-points Created with Sketch. -2
Ryöstö
Lue lisää

Vappumunkit ja sake

Suupielet sokeroivat munkit kruunaavat vapun herkutteluhetken. Niin munkkien kuin minkä tahansa muunkin jälkiruoan kanssa tärkeintä on, että viini on jälkiruokaa makeampi. Muutoin viinin hedelmäisyys kuivuu kokoon ja siitä tulee epämiellyttävän kuiva ja kireä.

Toisaalta vappuna on syytä irrotella myös ruoka-juomayhdistelmillä. Niinpä suosittelen kokeilemaan munkkien seuraan matala-alkoholista, raikkaan sitruunaista yuzy-hedelmällä maustettua pirskahtelevaa sakea. Suloisen makea yhdistelmä kirvottaa keskustelua – ja sake on itsessään niin herkullinen, että se toimii mainiosti vaikka munkit olisi jo popsittu.

Sakesuositus

Hana-Fuga Yuzu Sparkling Sake

Japani, Alko 694583, 6,99 (0,25 l)

Vappuherkku: Uunidonitsit

Vastaavia artikkeleita

Sanna Pöyry: Blanc de blancs -viinit ovat hapokkaita ja kesäisen freesejä

06.08.2020 Sanna Pöyry

3 x parsaviini – katso tilausvalikoiman suosikit!

18.05.2020 Antti Rinta-Huumo + Kuva Laura Riihelä

Britannia: Brittikuohuviinit kohauttavat

30.04.2020 Sanna Pöyry + kuvat Ville Palonen