Yleinen

Viiniin hurahtaneet – viini voi muuttua harrastuksesta ammatiksi

29.04.2019 Pirjo Houni + Kuvat Sampo Korhonen

Viini on nautinto, joka voi syventyä harrastukseksi. Kun viinikurssit eivät enää riitä, voi löytää itsensä pitämästä tastingeja, pyörittämästä viinikerhoa tai hoitamasta vuokrapalstaa Italiasta.

Viini on nautinto, joka voi syventyä harrastukseksi. Kun viinikurssit eivät enää riitä, voi löytää itsensä pitämästä tastingeja, pyörittämästä viinikerhoa tai hoitamasta vuokrapalstaa Italiasta.

Viinibloggaajasta yrittäjäksi

”Riesling oli ensirakkauteni. Siinä viehättivät raikkaus ja hapokkuus, ja makua riitti.      Viinit alkoivat kiinnostaa minua laajemmin seitsemisen vuotta sitten. Kun löysin jonkin hyvän viinin, jonka piirteistä pidin, kyselin Alkon myyjiltä vinkkejä samantyyppisistä muista viineistä. Aloin syventää tietojani lukemalla eri viinityyleistä ja rypäleistä, ja kävin kansalaisopiston viinikursseilla sekä erilaisissa pruuveissa. Alkutaipaleeni painottui valkoviineihin. Sitten löysin italialaiset amaronet, ja niiden kautta avautui maailma punaisiin.

Kiinnostavinta on viinin ja ruuan yhdistäminen. Olen saanut monia ahaa-elämyksiä tutkiessani, mitä piirteitä viini nostaa ruuasta esille ja kuinka viini muuttuu yhdisteltynä eri ruokalajeihin.

Tällä hetkellä suurin rakkauteni on samppanjat. Niitä ajatellaan alkumaljoina, mutta monimuotoisuudessaan ne muuntautuvat juotaviksi halki aterian. Erityisesti ne sopivat tyylikkäiden äyriäisruokien, kuten kampasimpukoiden seuraan. Yksi parhaista makumuistoistani on poron ja roseesamppanjan yhdistelmä.

Aloin pitää kaksi vuotta sitten viiniaiheista blogia Cheers Happen! Kuvaan ja kirjoitan itse. Järjestän myös Kuopiossa ravintola King’s Crownissa tastingejä kuukausittain. Sen ohella pidän pienempiä yksityisiä tilaisuuksia.

Puolitoista vuotta sitten perustin viiniharrastukseni ympärille oman yrityksen. Olen vielä päivätöissä kaupan alalla, mutta liukumassa hyvää vauhtia harrastuksesta uuteen ammattiin.

Niina Eskola
27-vuotias, asuu Kuopiossa.
Työskentelee kaupan alalla.
Kirjoittaa viiniblogia Cheers happen!
Suorittanut ykkös- ja kakkostason WSET-viinikurssit.
Haaveilee muuttavansa viiniharrastuksen ammatiksi.


Vuokrapalsta Italiassa

”Viinit kiehtovat minua elämäntapana. Olen oppinut niistä kaikkein eniten, kun olen päässyt seuraamaan viininviljelijöiden työtä paikan päällä, ja he ovat opastaneet minua kädestä pitäen.

Tutustuin viljelyyn vuokratessani useampana vuonna italialaiselta viinitarhalta Piemontesta rivin Barberaa. Vuokrasopimukseen kuului minulle paalutetun alueen köynnöksistä saatu määrä viiniä eli noin 50 pulloa vuodessa. Erillistä vuokraa ei maksettu, mutta tarhalla edellytettiin, että vuokrattavan alueen minimikoko vastaa vähintään kahta laatikollista eli 24 pullon vuosittaista erää. Pullon hinnaksi tuli kymmenisen euroa, ja niihin sai halutessaan teettää omat etiketit.

Barberan ohella tarhalla kasvatetaan Nebbioloa ja Dolcettoa, sekä Alban alueen yleisintä valkoista rypälettä Arneisia. Sadonkorjuuseen ei tarvinnut itse osallistua, mutta viinitarhalla sai vierailla niin usein kuin halusi, kunhan sopi käynneistä etukäteen.

Kuka tahansa ei saanut osallistua työvaiheisiin, sillä viinit kuuluvat DOCG-luokkaan, ja laatutarkastajat tekivät tilalle yllätysvierailuja toistuvasti.

Pyrin itse olemaan mukana mahdollisimman monissa eri työvaiheissa; syksyllä sadonkorjuussa, alkukeväästä leikkauksissa ja kesällä perkaamassa. Vietin Piemontessa yhden uudenvuodenkin. Jäinen tarha oli hieno näky.

Kirsi Aikasarrio
47-vuotias, asuu Helsingissä.
Työskentelee kielenkääntäjänä ja tulkkina.
Vuokrasi ja hoiti viinipalstaa Piemontessa.
Haaveilee omasta viinitarhasta ja muutosta Italiaan.


240 hengen viiniklubi

”Olin ensimmäisen kerran Ranskassa viinitarhalla korjaamassa satoa viisitoista vuotta sitten. Kun uskaltaa sotkea kädet ja jalat ja ryhtyä käytännön hommiin, oppii paljon. Jäin korjuun päätyttyä vielä puoleksi vuodeksi asumaan tilalle.

Olen ollut sen jälkeen lähes joka vuosi parin kuukauden ajan korjaamassa satoa Bordeaux’n alueella Chateau Carsin -viinitilalla. Samalla suhteeni viineihin on muuttunut hyvin maanläheiseksi. En asennoidu viineihin pikkurilli pystyssä; ne ovat maataloustuotteita siinä missä muutkin.

Tapasin viinitarhalla vaimoni Marjut Hartikaisen kaksitoista vuotta sitten. Toimimme Hyvinkäällä yrittäjinä, ja perustimme kaupunkiin viiniklubin. Haluamme olla levittämässä sen kautta maanläheistä viinikulttuuria, mutta samalla opin itsekin sitä kautta jatkuvasti uutta.

Viiniklubilla on 240 jäsentä Facebookissa, ja kerran kuukaudessa tastingeja. Pari kertaa vuodessa kutsumme vieraaksi maan johtavia ravintola-alan ammattilaisia, jotka valmistavat illallisen ja valitsevat ruokiin sopivat viinit. Viime vuonna vieraina oli Suomen Pariisin-suurlähetystössäkin keittiömestarina työskennellyt Jani Pesola ja ravintola Nomasta kokemusta hankkinut keittiömestari ja ravintoloitsija Kim Mikkola.

Syvennän tietojani myös seuraamalla uusia viinitrendejä ja käymällä vaimoni kanssa tutustumassa uusiin ravintoloihin.

Jari Koiksniemi
51-vuotias, asuu Hyvinkäällä.
Yrittäjä Hyvinkään viiniklubin perustaja ja vetäjä.
Osallistunut 15 kertaa sadonkorjuuseen viinitilalla Ranskassa.


Hurahditko sinäkin? Lue myös artikkelit Näin syvennät viiniharrastusta ja Näin sinusta tulee sommelier.

Vastaavia artikkeleita

Näin syvennät viiniharrastusta

02.05.2019 Pirjo Houni Kuva: Shutterstock

Näin toimit tastingissa

13.06.2018 Teksti Viini-lehden toimitus + Kuvat Kati Närhi

Keskeisimmät valkoiset rypäleet

29.09.2015 Teksti Viini-lehden toimitus + Kuvat Kati Närhi