Opi viineistä

Näin syvennät viiniharrastusta

02.05.2019 Pirjo Houni Kuva: Shutterstock

Viineistä oppii maistamalla. Niitä kannattaa valita maisteluun mahdollisimman monipuolisesti, eri alueilta, eri rypäleistä valmistettuja ja tyyliltään erilaisia. Ja kannattaa maistaa kriittisesti. Ei ainoastaan mieliviinejään. ”Sillä tavoin saa vähitellen itselleen kartastoa maailman viineistä”, Jouko Mykkänen Haaga-Helian lehtori ja Viinikoulu Perho Pron vetäjä sanoo. Perho Pron Viinikoulu järjestää WSET-sertifikoituja kursseja, joilla opiskelee ammattilaisten ohella myös runsaasti viininharrastajia. Kursseilla […]

Viineistä oppii maistamalla. Niitä kannattaa valita maisteluun mahdollisimman monipuolisesti, eri alueilta, eri rypäleistä valmistettuja ja tyyliltään erilaisia.

Ja kannattaa maistaa kriittisesti. Ei ainoastaan mieliviinejään. ”Sillä tavoin saa vähitellen itselleen kartastoa maailman viineistä”, Jouko Mykkänen Haaga-Helian lehtori ja Viinikoulu Perho Pron vetäjä sanoo.

Perho Pron Viinikoulu järjestää WSET-sertifikoituja kursseja, joilla opiskelee ammattilaisten ohella myös runsaasti viininharrastajia. Kursseilla opetellaan arvioimaan viinejä ja selittämään, miksi ne maistuvat siltä kuin maistuvat. Tutkitaan myös niiden tyyliin, laatuun ja hintaan vaikuttavia tekijöitä. Tasoja on kolme, alkeiskurssi, syventävät opinnot ja kolmantena ammattilaistaso. Kolmanteen sisältyy myös opintomatkoja viinialueille.

”Kursseilla oppii asioita teoriassa, mutta viinitiloilla saman pääsee kokemaan elämysten kautta. Niillä voi haistaa ilman ja maaperän ja nähdä rypäleet kasvamassa.”

Kannattaa käydä myös ahkerasti viinimessuilla. Ulkomaille suuntautuvat matkatkin voi ajoittaa mahdollisten viinitapahtumien yhteyteen.

”Viiniharrastuksessaan kannattaa olla sosiaalinen. Maistella yhdessä, jakaa tietoja ja kommentteja ja ihmetellä yhdessä”, Jouko vinkkaa.


Lue myös: Näin sinusta tulee sommelier

Vastaavia artikkeleita

Viiniin hurahtaneet – viini voi muuttua harrastuksesta ammatiksi

29.04.2019 Pirjo Houni + Kuvat Sampo Korhonen

Näin toimit tastingissa

13.06.2018 Teksti Viini-lehden toimitus + Kuvat Kati Närhi

Keskeisimmät valkoiset rypäleet

29.09.2015 Teksti Viini-lehden toimitus + Kuvat Kati Närhi