Artikkelit

Rypäleiden murskaajat

22.10.2018 Elisa Johansson + Kuvat Sami Piskonen + Tyyli Janic Leino

Tv-tuottaja-, tietokirjailija- ja seikkailijakaksikko Tunna Milonoff ja Riku Rantala ovat rypäleenpoljennan suomenmestareita. Kulinaristeiksi ja viinidiggareiksi tunnustautuvat miehet eivät pelkää kertoa mielipiteitään myöskään alkoholi- ja viiniasioissa.

Tv-tuottaja-, tietokirjailija- ja seikkailijakaksikko Tunna Milonoff ja Riku Rantala ovat rypäleenpoljennan suomenmestareita. Kulinaristeiksi ja viinidiggareiksi tunnustautuvat miehet eivät pelkää kertoa mielipiteitään myöskään alkoholi- ja viiniasioissa.

Teette Docventures-ohjelmaa, jonka dokumentit pureutuvat yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Voiko Suomessa keskustella avoimesti kaikista aiheista, myös alkoholista?
”Suomessa on selvästi tarvetta Docventures-tyyppiselle viihdettä ja asiaa yhdistävälle keskustelulle. Tieto kiinnostaa ihmisiä ja kommentointi on vilkasta. Alkoholista keskustelu on kohtalaisen vaikeaa mutta onneksi menemme koko ajan parempaan suuntaan. Nuori sukupolvi on alkoholiasioissa fiksumpi, eikä viinan suhteen vedetä aina överiksi.
Suomessa otetaan heikoimmat huomioon, joka on hieno piirre yhteiskunnassa ja julkisessa keskustelussa, mutta se on hassua alkoholikeskustelussa, jossa juomisesta puhutaan ongelmatilanteiden ja -käyttäjien näkökulmasta, vaikka ongelmakäyttäjien osuus on tosi pieni.”

Olette selvästi perehtyneet alkoholiasioihin syvemminkin?
”Teimme viime vuonna Täydellisen juhlimisen oppaan, jotta suomalainen alkoholikulttuuri paranisi ja asioista pystyttäisiin puhumaan niiden oikeilla nimillä. Juhlimiseen liittyy monessa kulttuurissa olennaisesti syöminen sekä oman maan ruoka- ja juomakulttuurin tunteminen, toisin kuin Suomessa. Onko meillä Suomessa ylipäätään järkevää alkoholikasvatusta? Se voisi liittyä esimerkiksi siihen, mikä viini sopii minkäkin ruoan kanssa ja miksi tai montako alkoholiannosta on sopivaa nauttia aterialla. Monessa kulttuurissa tällainen tieto on yhtä luonnollista kuin valkosipulin käsittelyn oppiminen.”

Miten paljon viini kiinnostaa teitä? Harrastatteko viinejä?
”Olemme molemmat viinidiggareita. Viineistä kiinnostuimme enemmän 2000-luvun alussa ja suuressa roolissa oli esimerkiksi helsinkiläisravintola Kuurna, joka toi uutta, rennompaa viinidiggailua ja ravintolakulttuuria Suomeen. Tunnan veli oli myös viiniharrastuksensa kautta hyvä portinavaaja viinimaailmaan. Viineihin liittyy myös itsensä sivistäminen ja matkustaminen. Matkustamisen kautta olemme ymmärtäneet kuinka suuressa osassa viinit ovat eri maiden ruokakulttuureja.”

Mikä on suhteenne viiniin?
”Minulle viinit ovat meditaatiota ja läsnäoloa parhaimmillaan. Täydellistä hetkessä elämistä, jossa käytetään samalla omia aisteja ja mielikuvia”, Tunna kuvailee.
”On mahtavaa, miten snobismi viinien ympäriltä on kadonnut ainakin omassa kaveripiirissämme. Jos digaa jostain viinistä ja se sopii hetkeen täydellisesti, se on hyvä. Ihan sama mitä viini on tai mistä rypäleestä se on tehty”, Riku sanoo.

Lempiviini?
”Runsaus ja överyydet maistuvat molemmille mutta on mahdotonta nimetä lempiviiniä. Tilanne, paikka, seura ja ruoka vaikuttavat nautintoon todella paljon. Meillä on niin monia kokemuksia eri maailman kolkista ja keittiöistä ja vaikka millimetrin tarkasti kopioisimme tilanteen kotona, se ei vain ole sama. Tunnelma sekä ruoan ja viinin täydellinen yhdistäminen on kaiken a ja o.”

Kokkaatteko kotona?
”Olen kulinaristi mutta Wolt-ruokakuljetuspalvelun tuleminen Helsinkiin ja lapsiperhearki on laiskistanut minut ruoanlaittajana”, Tunna tunnustaa.
”Wolt ei kuljeta meille asti. Olen harjoitellut grillausta ja savustamista. Viikonloppuna savustin sukulaisten hoivissa kasvaneen lampaan niskaa ja viulua. Käytän koko lampaan, teurastuksen jälkeen söimme pässinkivekset leivitettynä. Jopa lapset söivät hyvällä ruokahalulla”, Riku kertoo.

TV-ohjelmissanne on maistettu jos jonkinlaista ruokaa. Onko joku ruokalaji, jonka olisi voinut jättää maistamatta?
”Rikun grillaama istukka! Se oli kaiken lisäksi jätetty sisältä vähän roseeksi. Onneksi oli Hannibal Lecterin esimerkin mukaisesti chiantia kyytipoikana.”

Olette rypäleenpoljennan hallitsevia suomenmestareita. Oletteko koskaan päässeet tosi toimiin viinitilalla?
”Sadonkorjuusta tai viinintekemisestä ei ole kokemusta mutta viinitiloilla olemme vierailleet. Vuosi sitten viimeksi kävimme Italian Apuliassa mahtavalla Terre Di San Viton viinitilalla. Rypäleiden poljentakisa oli viime vuonna aivan järkyttävän raskas, reidet olivat aivan hapoilla. Tänä vuonna meillä on etulyöntiasema, sillä haastajilla ei ole kokemusta ja me olemme treenanneet.”

Vastaavia artikkeleita

Tunna ja Riku – rypäleenpoljennan tuplamestarit!

27.10.2018 Riikka Huotari Kuvat: Sami Piskonen