Ihmiset

Tunna ja Riku – rypäleenpoljennan tuplamestarit!

27.10.2018 Riikka Huotari Kuvat: Sami Piskonen

Viini ja Ruoka -tapahtumassa kisattiin lauantaina 27.10. vuoden 2018 rypäleenpoljennan suomenmestaruudesta. Voiton vei Madventures-kaksikko Tuomas ”Tunna” Milonoff ja Riku Rantala. Parivaljakko voitti nyt toisen kerran.

Viini ja Ruoka -tapahtumassa kisattiin lauantaina 27.10. vuoden 2018 rypäleenpoljennan suomenmestaruudesta. Voiton vei Madventures-kaksikko Tuomas ”Tunna” Milonoff ja Riku Rantala. Parivaljakko voitti nyt toisen kerran.

Helsingin Messukeskuksen lavan ympäristö täyttyi viimeistä paikkaa myöten, kun rypäleenpoljentakisa oli alkamassa. Kovassa kisassa oli Tunnan ja Rikun lisäksi mukana kolme muuta kahden hengen joukkuetta eli kirjailijat Jaakko Heinimäki ja Arto Kivimäki, ravintola-alan ammattilaiset Saara Alander ja Samuel Muir sekä Kari ”Kape” Aihinen ja Linnea Vihonen.

Jokaiselle polkijaparille oli varattu 45 kiloa viinirypäleitä sekä yksi tammitynnyrin puolikas. Polkemisen sai aloittaa, kun kisan ylituomari Lulu Myllyniemi antoi lähtömerkin. Polkemisaika oli kisassa 10 minuuttia.

”Ei kuulosta välttämättä kovin pitkältä ajalta, mutta kisa on fyysisesti äärimmäisen raskas”, Lulu kommentoi ennen kisan alkua.

Jokainen kisapari saa suunnitella kisastrategiansa itse. Osa kaataa kaikki rypäleet kerralla tynnyriin, osa lisää rypäleitä aina sitä mukaan, kun edelliset on saatu muussattua. Rypälemehu valuu tynnyrin pohjaan tehdyistä rei’istä alla olevaan keräilyastiaan. Polkijat joutuvat tyhjentämään keräilyastiaa ämpäreihin useita kertoja kisan aikana, jottei kallisarvoinen mehu valu yli.

Kisa alkoi äärimmäisen vauhdikkaasti. Tunnan ja Rikun taktiikkana oli nopea polkeminen ja vuorottelu. Kokemuksesta oli selvästi hyötyä, sillä kaksikon ämpäri alkoi täyttyä nopeaa tahtia. Kisan juontanut Kalle Naatula piti lukua kuluneista kilpailuminuuteista ja sai kisaajissa aikaan epätoivoisia parahduksia kertoessaan, että kisaa oli jäljellä vielä kuusi minuuttia eli yli puolet. Moni tuntui olevan jo siinä vaiheessa jaksamisensa rajoilla.

”Oksennan kohta!”, huusi Tunna, kun rypäleenpoljentakisaa oli kaksi minuuttia jäljellä.

Myös yleisössä tuntui heräävän huoli kisaajien jaksamisesta.

”Eihän kellään ole sydänoireita?”, Kalle kyseli yleisön puolesta.

Kaikki kisaajat jaksoivat kuitenkin loppuun asti. Lavalle tosin laskeutui väsynyt hiljaisuus siinä vaiheessa, kun tuomarit lähtivät siivilöimään ja mittailemaan poljettujen rypälemehujen määriä.

Jokaisen parin polkema rypälemehu kaadettiin lopuksi Spiegelaun jättimäiseen olutlasiin ja lasit tuotiin yleisön eteen nähtäväksi. Kilpailun voittaja selvisi saman tien, sillä Tunnan ja Rikun rypälemehun pinta oli huomattavasti korkeammalla kuin muilla. Miehet tuulettivat voittoaan näyttävästi.

”Ensi vuonna saatte hommata tänne ranskalaisia, jotta löytyy vastusta meille”, parivaljakko naljaili suihkuun kiirehtiessään.

Mutta ei kisaa ilman – tässä tapauksessa onneksi kovin hyväntuulista – jälkispekulaatiota.

”Rikulla on selvästi hörövarpaat. Voitto taisi irrota vain sen takia”, naureskeli kisassa viimeiseksi jäänyt kirjailijakaksikko Jaakko ja Arto kilpakumppaneita arvioidessaan.

Kolmanneksi kisassa tulleet Kape ja Linnea nyppivät kisan jälkeen rypäletöhnää hiuksistaan ja totesivat yhteen ääneen, että vaikka tiesivät kisan olevan raskas, sen fyysisyys yllätti silti.

”Kun Kalle sanoi, että kisaa on kulunut kaksi minuuttia, en ollut uskoa korviani. Olin jo niin poikki, että luulin kisaa olevan jäljellä kaksi minuuttia”, Kape totesi.

”Lisää spinning-tunteja nyt sitten vaan”, Linnea suunnitteli ensi vuoden kisaa miettiessään.

Vain kisassa toiseksi tulleet Saara ja Samuel olivat varmoja, etteivät osallistu enää kisaan.

”Kyllä me keskitytään jatkossa vain lopputuotteesta nauttimiseen”, kaksikko totesi yhteen ääneen.

Katso kisavideo:

Lue lisää

Viinikylä houkuttelee viinin ystävät Messukeskukseen lokakuussa

29.09.2021 Viinilehden toimitus

Rypäleiden murskaajat

22.10.2018 Elisa Johansson + Kuvat Sami Piskonen + Tyyli Janic Leino