Kun Britannia vapautti ravintoloiden aukioloajat, seuraukset olivat dramaattisia: Alkoholin kulutus putosi 17 prosenttia lain antamisvuodesta 2005 vuoteen 2013, tuore raportti kertoo.
Pudotus on suurin sitten 1930-luvun. Väkivaltarikokset vähenivät 40 prosenttia. Teinien humalahakuinen juominen väheni. Yksikään lain vastustajien kauhukuvista ei toteutunut.
Britanniassa asiakas voi myös ostaa viinin kotiin. Jos ravintolassa tilaa viinipullon, kaikkea ei tarvitse juoda pöydässä, avatun pullon voi ottaa mukaan.
Pari vuotta sitten Suomessa keskusteltiin vihreiden aloitteesta, joka antaisi ravintoloille oikeuden viinin myyntiin. Silloisen peruspalveluministeri Susanna Huovisen perustelemattomasta vastauksesta tuli legenda: ”Meillä se vaan on eri asia”. Sisäministeri Päivi Räsänen komppasi ja pelotteli saatavuuden lisäämisen johtavan kulutuksen kasvuun.
Entäpä jos ex-ministerien mututuntuma ei pidäkään paikkaansa?
Uuden hallituksen tavoitteissa on ollut uudistusten kokonaisvaltaisuus – ei ainoastaan pienet kosmeettiset muutokset. Myös alkoholialan pykäläviidakkoon tarvitaan kunnon perkaus.
Olen tutustunut erään ravintoloitsijan ja anniskeluviranomaisen kirjeenvaihtoon anniskelulupa-asiassa. Pilkun viilaus ja pykäläviidakolla pelottelu ovat kiusallista luettavaa. En ihmettele, että kyseinen yrittäjä löi hanskat tiskiin.
Nyt olisi aika siirtyä normaaliin alkoholikauppaan. Sen voi aloittaa laillistamalla lisensoidut olut- ja viinikaupat sekä vapauttamalla viinien ravintolamyynnin.
Suomessa on tarjolla moninkertainen määrä viinejä Alkon valikoimaan verrattuna. Putiikit tuovat ainakin osan niistä kaikkien saataville. Samalla ratkeavat kotimaisten tilaviinien ja pienpanimo-oluiden myyntiongelmat.
Euroopan korkeinta alkoholiveroa on syytä laskea. Viesti on psykologisesti tärkeä. Verojen alentaminen lisää kauppaa ja työllisyyttä kotimaassa. Alkoholiveron lisäksi myös arvonlisäveron tuotto jää Suomeen.
*
Kolumniteksti on ilmestynyt Viini-lehden numerossa 5/2015.