Portugalilainen punaviiniherkku pääsiäislampaalle

Viinivinkki 13/2018

Sagrado Reserva 2010

Sagrado Reserva 2010
Luonteikas viini

464047, Alkon tuotesivu

Punaviini / DOC Douro / Portugali
Quinta do Sagrado
Tinta Amarela, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional
19,89 € (0,75 l)

Arvio: Hyvin monivivahteinen, kehittynyt ja avoin tuoksu. Siinä on kuivattuja hedelmiä, kuten viikunaa ja luumua, myös makeita mausteita, nahkaisuutta ja paahteista aromikkuutta. Täyteläinen maku on hyvin moniulotteinen ja seuraa tarkasti tuoksun vivahteita. Kehittynyt maku saa ryhdin hapankirsikkaisesta hapokkuudesta ja miellyttävästi pehmenneistä tanniineista. Kokonaisuus on tyyliltään rustiikkinen vaikkakin moniulotteinen. Viini jättää pitkään maistuvan, nahkaisen, luonteikkaan jälkivaikutelman.

Ruokasuositus: Selkeämakuiset liharuoat ja kovat, suolaiset juustot.

Katso Antti Vahteran täsmäresepti.

5/ 5 Tyylikäs huippuviini
Edullinen ostos
Valmis juotavaksi

Ylikypsä lampaanjalka on helppo ruoka, joka kypsyy itsekseen uunissa. Lisukkeet voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen.

Ainekset

4 annosta
munaton
40 min + 3 tuntia uunissa
*
3 kokonaista valkosipulia
1/2 dl rypsiöljyä
1 lampaanjalka (n. 1,5 kg)
suolaa
2 oksaa rakuunaa
*
Kastike:
1/2 dl hunajaa
1 rkl punaviinietikkaa
3 dl demi glace -kastikepohjaa
2 rkl paahdettua valkosipulitahnaa
2 oksaa rakuunaa hienonnettuna
suolaa
*
Kaalitsatsiki:
4 dl turkkilaista jogurttia
200 g lehtikaalia
2 valkosipulinkynttä
1 sitruuna
1/2 dl minttua hienonnettuna
1/2 dl korianteria hienonnettuna
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
*
Lisäksi:
2 sitruunaa
8 pitaleipää (kaupasta tai itse tehtyä)

Valmistusohje

1. Laita valkosipulit uunivuokaan, lorauta päälle 1–2 ruokalusikallista öljyä. Pyörittele öljy sipuleihin ja paahda 180-asteisessa uunissa täysin pehmeiksi.
2. Leikkaa paahtuneet valkosipulit puoliksi ja kaavi valkosipulinkynnet ulos kuoresta. Soseuta kynnet haarukalla.
3. Hiero lampaanjalkaan 2 rkl öljyä ja mausta suolalla. Levitä pintaan soseutettua valkosipulia ja hienonnettua rakuunaa. Säästä 2 rkl valkosipulitahnasta kastikkeeseen.
4. Paista lammasta 150-asteisessa uunissa 3 tuntia, kunnes liha on täysin kypsää ja mureaa.
5. Lampaan kypsyessä valmista tsatsiki. Valuta jogurtista ylimääräinen neste siivilässä.
6. Hienonna lehtikaalit ja paista paistinpannulla tilkassa öljyä.
7. Kuori ja hienonna valkosipulit, purista sitruunasta mehut. Hienonna yrtit.
8. Yhdistä jogurttiin lehtikaalit, valkosipulit, sitruunamehu, yrtit, ja mausteet. Anna maustua hetki jääkaapissa.
9. Leikkaa sitruunat puoliksi ja grillaa tummaksi uunissa tai grillissä.
10. Valmista kastike. Kuumenna hunaja kattilassa, lisää etikka ja anna kiehahtaa voimakkaasti.
11. Lisää kastikepohja sekä valkosipulitahna. Keitä viitisen minuuttia.
12. Lisää lopuksi hienonnetut rakuunat ja suolaa.
13. Kaada kastike kypsän lampaanjalan päälle.
14. Tarjoa jaettavana ruokana. Jokainen saa täyttää pitaleivän mielensä mukaan lihalla, tsatsikilla ja grillatulla sitruunalla.

Vinkki: Tee pitaleivät itse, katso ohje täältä.

Resepti: Arto Rastas Kuva: Sami Repo Tyyli: Janic Leino

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä ja lisäetuna 2 erikoisteemanumeroa sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 45,70 €.

Tilaa tästä