Tyylikkäitä kuplia aurinkoisen Tasmanian rinteiltä

Viinivinkki 5/2013

Jansz Premium Cuvée Brut

Jansz Premium Cuvée Brut

598817, Alkon tuotesivu

Kuohuviini / Tasmania / Australia
Jansz
Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
18,49 € (0,75 l)

Kypsän hedelmäinen, puhdaspiirteisen omenainen, sitrusmainen ja yrttinen, veden kielelle nostattava kuohuviini paistetun tai grillatun kalan seuraksi. Sopii myös sellaisenaan seurusteluun.

Arvio: Makeahko, kypsän hedelmäinen ja puhdaspiirteinen tuoksu. Siinä on punaista omenaa, päärynää, persikkaam sitrusmaisuutta, makeaa maustetta ja yrttisyyttäkin. Kuiva, mutta melko runsas maku on myös kypsän hedelmäinen. Vaikka maku on lähes kuiva, tuo tuoksua seuraileva, puhdaspiirteinen hedelmäisyys siihen pehmeyttä. Eloisat, sitrusaromiset hapot napakoittavat kokonaisuutta ja kannattavat viiniä hieman suuta supistavaan, hennon greippiseen ja veden kielelle nostattavaan jälkivaikutelmaan.

Ruokasuositus: Selkeämakuiset paistetut tai grillatut kala- ja äyriäisruoat, sekä kesäiset salaatit. Myös erinomainen aperitiivi.

Katso Antti Vahteran täsmäresepti.

4/ 5 Harmoninen, laadultaan erinomainen
Edullinen ostos
Valmis juotavaksi

Arvio

Tälle viikolle olen valinnut herkullisen kuohuviinin eteläiseltä pallonpuoliskolta. Tuoksuteltaessa puhdaspiirteistä viiniä, voi sen kypsän hedelmäisistä vivahteista aistia punaista omenaa, päärynää, sitrusmaisuutta ja yrttisyyttä. Tuoksua seuraava melko runsas maku on myös hedelmäinen. Vaikka maku on lähes kuiva, tuo kypsä hedelmäisyys siihen pehmeyttä. Eloisat hapot napakoittavat kokonaisuutta ja kannattavat viiniä hieman suuta supistavaan ja veden kielelle nostattavaan jälkivaikutelmaan.

Kausiherkun lisukkeessa kala ja katkaravut kohtaavat vuohenjuuston

Kausiherkkuna blinit kuuluvat jälleen ruokiin, jolle löytyy lähes saman verran reseptejä kuin on pannujensa äärellä paistinlastojen kanssa häärääjiäkin. Sama pätee lisukkeiden kanssa.

Suosittelisin valmistamaan tämän Janszin kainaloon mukavasti sopivan lisäkkeen katkaravuista, kylmäsavulohesta ja vuohenjuustosta. Sulata katkaravut siivilässä ja kuivaa ne huolellisesti sulatuksen jälkeen esimerkiksi talouspaperien tai liinojen välissä.

Leikkaa kylmäsavulohta pieniksi kuutioiksi. Laita leikattu lohi sekä kuivatut katkaravut kulhoon ja murusta joukkoon maun mukaan vuohenjuustoa (esim. Soignon tai Saint Maure). Lisää vielä kuivalla pannulla kauniin rusehtaviksi paahdettuja pinjansiemeniä ja pieneksi kuutioitua punasipulia.

Purista joukkoon hieman limemehua ja rouhaise joukkoon mustapippuria. Sekoita ja lisää smetanaa ”sitomaan” lisuketta. Tarkista maku.

Nosta blini tai blinit lautaselle ja lusikoi mehevää lisuketta lämpimän kausiherkun päälle. Nauti hedelmäisen herkullisen tasmanialaisen kera!

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

84,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 84,90 €. Vuosikerta sisältää 9 lehteä sekä Viinistä viiniin -vuosikirjan. Lisäetujen arvo on yhteensä 19,90 €.

Tilaa tästä