Viikon viinivinkki

Aromikas Sauvignon Blanc jouluiselle lohelle

51 / 2012 Antti Rinta-Huumo

Arvio

Tämän joulunalusviikon viinivinkkini on hieman arvokkaampi, mutta erinomaisesti myös joulupöytään sopiva valkoviini Uudesta-Seelannista. Viinissä on runsas ja avoin tuoksu, joka on sävytykseltään rehevän vihreä. Sitä dominoi reilu herukkapensaan lehtien vivahde sekä mintun ja muiden yrttien aromit. Kuiva maku räjähtää suussa ja muuttuu lähes makeaksi. Intensiivinen hedelmäisyys ja sitrusmainen hapokkuus nostavat veden kielelle. Maku on aromeiltaan voimakkuudestaan huolimatta monivivahteinen ja viini jättää poikkeuksellisen pitkään suussa viipyvän mineraalisen jälkimaun.

Sauvignon Blanc, lohi, punajuuri ja vuohenjuusto ovat läheisiä kavereita joulunakin

Tämä aromikas Sauvignon Blanc on erinomainen yleisviini joulun moninaisten makujen seuraan. Viini saa myös herkullisen seuralaisen lohiruoasta, joka sekin sopii vaikka vaihtoehtoiseksi joulun alku- tai pääruoaksi.

Irrota lohifileestä ruodot, nahka ja ylimääräinen rasva. Leikkaa esim. selkäosasta siistit suorakaiteen muotoiset annospalat. Suolaa annospalat. Ota paloihin pintaväri paistinpannulla nokareessa voita. Kypsennä loppuun uunissa miedolla lämmöllä. Varo kypsentämästä liikaa.

Lisäkkeeksi voit valmistaa jouluisen, aromikkaan lisukkeen lohen seuraan sopivasta punajuuresta. Kuori ja leikkaa punajuuret pieniksi kuutioiksi. Mitä pienemmät kuutiot, sitä nopeammin punajuuri kypsyy. Laita punajuurikuutiot kattilaan ja lisää punaista maitoa niin että punajuuret juuri ja juuri peittyvät.

Kiehuttele hiljalleen, kunnes punajuuret ovat lähes medium-kypsiä. Lisää joukkoon hieman kuohukermaa ja keitä kunnes kerma paksuuntuu. Lisää loppuvaiheessa kuutioitua kylmäsavulohta ja murenna joukkoon vuohenjuustoa. Viimeistele lisuke hienonnetulla ruohosipulilla. Tarkista maku. Muista että kylmäsavulohi on varsin suolaista.

Nosta mehevä lohipala keskelle lautasta ja lusikoi aromikasta punajuuri-lohihöystöä ympärille ja vaikkapa lohen päällekin. Nauti maukkaasta Villa Marian Sauvignon Blancista ja Joulun rauhasta herkullisten makujen kera.

Nautinnollista Joulunaikaa kaikille Viinivinkin lukijoille!

Aiemmat viinivinkit

Pensasmustikka-burratasalaatti ja kukkaisen hunajainen riesling

Mieto pensasmustikka ja kermainen burrata laulavat samassa äänialassa. Hunajainen balsamicokastike viimeistelee kevätsalaatin suloiset soinnut. Puolikuivan rieslingin persikkaiset ja hunajaisen kukkaiset aromit täydentävät suuntäyttävän burratan ja mustikan yhdistelmää. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Kesän Viinilehti on ilmestynyt. Yöttömän yön numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.