Arvio
Tämän aurinkoisen talviviikon viinisuositukseni on runsaan hedelmäinen valkoviini Etelä-Afrikan lämmöstä. Tuoksuteltaessa avoimen aromikasta viiniä tulee hedelmäisistä vivahteista mieleen kypsä persikka, aprikoosi, päärynä ja omena. Tätä kesäisen runsasta tuoksua seuraa kuiva, mutta hyvin hedelmäinen maku. Edellä mainitut tuoksun aromit seuraavat makuun. Viinistä voi lisäksi aistia paahteisuutta, kukkaisuutta ja mineraalisia vivahteita – myös tietynlaista kermaisuutta. Terhakas hapokkuus napakoittaa runsasta suutuntumaa. Kokonaisuus jättää sitrusmaisen, hieman suuta kiristävän jälkivaikutelman, joka kuitenkin nostaa veden kielelle.
Viinin seuraksi
Hedelmäinen viini ei tuota ruokavalinnan suhteen juurikaan ongelmia. Kunhan ei valitse seuralaiseksi liian hentoa tai herkkäaromista ruokaa, joka jäisi rehevän hedelmäisen suositusviinin jalkoihin. Tarjoa tälle maukkaalle viinille vaikkapa täytettyä broilerin rintaa. Valmista täyte hienontamalla salottisipulia, salviaa ja hieman valkosipulia. Paahda kuivalla paistinpannuilla pinjansiemeniin kaunis pintaväri. Tyhjennä pannu, lisää nokare voita ja kuullota siinä hetkisen sipuleita. Lisää joukkoon suikaloitua parmankinkkua, salviaa ja paahdetut pinjansiemenet. Mausta suolalla ja pippurilla. Tee broilerin rintafileisiin veitsellä tasku. Täytä file valmistamallasi täytteellä. Sulje tasku esimerkiksi hammastikulla. Ota paistinpannulla väri fileiden pintaan ja aseta ne uunivuokaan. Mausta kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Kypsennä noin 175 asteisessa uunissa. Lisäkkeenä voit tarjota pastaa tai riisiä. Kastikkeen valmistat helposti kiehuttamalla kanalientä, kuohukermaa, tuoretta rosmariinia ja pienen määrän hunajaa, kunnes kastike sakenee. Tarjoa maukas annos täyteläisen, Grenache Blanc- ja Viognier–lajikkeesta valmistetun valkoviinin kera.