Viikon viinivinkki

Itävaltalaista Grüner Veltlineriä ja mehevää broileria

7 / 2015 Antti Rinta-Huumo

Arvio

Tämänkertainen viinisuositukseni on itävaltalainen, Grüner Veltliner -lajikkeesta valmistettu valkoviini. Tämän maukkaan viinin nuorekkaan terhakka ja hedelmäinen tuoksu viestii aprikoosista, persikan kivestä ja yrteistä. Siinä on myös kypsää omenaa. Maku on nuorekas ja tuoksua myötäilevän terhakka ja napakka. Runsaasta mausta voi tuoksun aromien lisäksi erottaa mineraalisuutta ja sitrusmaisia vivahteita. Kokonaisuus saa ryhtiä eloisasta hapokkuudesta, joka kannattelee makua pitkään, veden kielelle nostattavaan jälkivaikutelmaan.

Currylla maustetut broiskun koipi- ja reisipalat hautuvat meheviksi juuresten kera

Tulevien hiihtolomaviikkojen kunniaksi suosittelen tämän viinin seuraan mehevää ja helposti valmistuvaa pataruokaa ystäväni Antti Vahteran reseptin inspiroimana.

Kuori ja paloittele reiluiksi paloiksi sipulia, porkkanaa, purjoa, selleriä, palsternakkaa, sitruunaruohoa ja perunaa. Kuumenna kattilassa nokare voita ja kuullottele leikkaamiasi raaka-aineita hetkisen ajan. Lorauta joukkoon pikku tilkka valkoviiniä, ripaus suolaa ja kiehuttele kunnes viini on lähes haihtunut pois.

Voitele uunivuoka ja kaada kuullotetut kasvikset vuokaan. Leikkaa reisi- ja koipipalat erilleen. Mausta liha suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla ja currylla. Asettele maustetut lihat uunivuokaan kasvisten päälle nahkapuoli ylöspäin. Paahda nahka rapeaksi uunissa kovalla lämmöllä – tai vastusten alla. Säädä uuni tämän jälkeen noin 175 asteeseen. Lisää vuokaan kanalientä ja kermaa.

Kypsennä loppuun ja valele kypsymisen aikana silloin tällöin lihapaloja vuokaan syntyneellä liemellä.

Nostele lautaselle ja tarjoile täyteläisen mehevän Steinschadenin kera.

Aiemmat viinivinkit

Paahdettu juustokakku ja moni-ilmeinen portviini

Portugalilainen paahdettu juustokakku on isänpäivän yllätysherkku. Makean Tawny-portviinin mausteisuus, pähkinäisyys ja kuivattujen hedelmien aromimaailma ovat täydellistä seuraa juustokakulle. Katso viikon viinivinkki!

Rapeat tofupuikot ja eloisa venetolainen punaviini

Rapeat tofupuikot ja muheva linssitahna saavat ryhdikkään seuralaisen mehevän marjaisesta ja mausteisen yrttisestä punaviinistä. Yhdistelmä herauttaa miellyttävästi veden kielelle. Katso viikon viinivinkki!

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Muhkean herkullinen syksyn Viinilehti on ilmestynyt. Etsi uusin numero kauppojen lehtihyllyiltä tai tilaa lehti kotiin.