Arvio
Viikon valkoisessa viinisuosituksessani on kypsän sitrusarominen tuoksu, joka on kuitenkin puhdaspiirteisiltä aromeiltaan varsin neutraali. Siinä on aistittavissa kypsää omenaa ja melonia. Lasista huljahtava, lähes kuiva maku on tuoksuun nähden yllättävän runsas. Siinä on tuoksun lupaamien aromien lisäksi melkoisesti kukkaisuutta ja hennon hunajaisiakin vivahteita. Melko täyteläinen suutuntuma ryhdittyy terhakkaan hapokkuuden ansiosta, joka kantaa makua napakkaan, hennon yrttiseen jälkivaikutelmaan.
Raikas ja puhdaspiirteinen hedelmäisyys heijastuu keiton maanläheisen metsäisen aromikkuuden ansiosta
Aavistuksen makeutta sisältävä riesling-viini toimii monenkaltaisten ruokapöydän herkkujen kera. Tällä kertaa suosittelen tarjoamaan sitä täyteläisen sienikeiton seurana.
Voit valmistaa keiton lähestulkoon mistä tahansa metsiemme sienistä. Itse suosin herkullista kanttarellia.
Hienonna sipulia, halutessasi hieman valkosipulia ja revi sienet pienemmiksi. Rapsuttele tai sudi sienistä mahdolliset roskat pois. Säästä muutama pieni sieni koristeeksi.
Kuumenna kattilassa voita ja freesaa sipulit ja sienet, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut pois.
Lisää tilkka valkoviiniä ja kanalientä (voit halutessasi käyttää myös kasvislientä), suolaa, rouhaisu mustapippuria sekä tuoretta timjamia. Lisää kermaa ja kiehuta hiljalleen noin 20-30 minuuttia. Tarkista maku.
Kuutioi lisuketta varten pekonia ja kiinteää omenaa. Kuumenna pannu ja paista siinä pekonikuutioita, kunnes ne ovat rapeita. Lisää joukkoon omenakuutiot ja hieman sokeria.
Paista kunnes pekonit ja omenat ovat hieman karamelisoituneet.
Paista kuumalla pannulla kokonaisiksi säästämäsi pienet kanttarellit. Mausta ne suolalla, pippurilla ja hienonnetulla lehtipersiljalla. Annostele keitto lautasille, lisää pinnalle paistettuja sieniä ja pekoni-omenasekoitusta.
Nauti herkullinen keitto tuoreen patongin ja raikkaan Zinckin Rieslingin kera.